"Filoktet" na četvrtoj večeri "Teatra na raskršću"


Na četvrtoj večeri festivala „Teatar na raskršću“  odigrana je predstava „Filoktet“ Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, po tekstu Sofokla, za koji su adaptaciju uradili Ivan Penović i Ozren Prohić, koji potpisuje i režiju za ovaj komad.

„Filoktet“ je jedna od sedam sačuvanih tragedija starogrčkog dramatičara Sofokla. Ona počinje tako što Neoptolem (Karlo Mrkša), sin velikog Ahileja, i Odisej dolaze na mitsko pusto ostrvo Lemons. Odisej daje uputstva Neoptolemu kako da pridobije Heraklov slavni luk kojim će se osvojiti Troja. Taj luk već deset godina na tom ostrvu čuva Filoktet (Stojan Matavulj).

Filoktet je ranjenik, odbačen i ostavljen na pusto ostrvo, baš zato što je ranjen. On je  kroz tekst stalno okarakterisan kao „starac sa smrdljivom ranom“. Preklinje Neoptolema da ga povede sa sobom, što mu on i obećava.

Sofokle se u ovoj drami bavi borbom između intrige, laži i otvorene čestitosti. Intrigantan i lažljiv je Odisej, koga bravurozno igra Ljubomir Kerekeš. Glumačka igra je upotpunjena gestikulacijom, mimikom i glasom. Drama je sagrađena na sukobu tri različita karaktera. Odisej je lukav i bezobziran političar koji ne preza ni od laži ni od prevare samo da bi došao do svog cilja. Njemu je svako sredstvo kojim postiže cilj opravdano. Neoptolem je iskren i otvoren lik, koji po svojoj prirodi ne može činiti zlo. On isprva poklekne pred Odisejevom primamljivom ponudom, vođen čežnjom za slavom, ali se vrlo brzo opire tome i pokazuje svoju iskrenost i čestitost. Filoktet je uporan u svojoj nepopustljivosti.

Hor u ovoj drami čine mornari koji su sa Neoptolemom došli na ostrvo. Hor je i vrlo vešto iskorišćen u svrhu adaptacije ove starogrčke tragedije, pa je ona prijemčiva i savremenoj publici, kojoj je i namenjena. Tragičnost leži u rastezanju patnje, a reditelj se služi jednim vrlo zanimljivim postupkom. Naime, na sceni se nalaze stolice, koje simbolizuju čekaonicu. Na taj način, reditelj vrlo jasno postavlja tezu da su  ljudi večno u nekakvoj čekaonici i da tragedija leži baš u čekanju.

U predstavi igraju: Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš, Karlo Mrkša, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Antonija Trojanac, Jakov Jozić i Ognjen Milovanović.

Večeras je na repertoaru predstava „Balkanski špijun“, Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste