Gala koncert Opere SNP-a na Svetski dan muzike


Gala koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta biće održan u sredu 21. juna u 20 časova. Koncert će biti održan povodom kraja sezone, a ujedno će biti obeležen i Svetski dan muzike.

gala-koncert-opere-snp

Program koncerta sastavljen je od arija iz najčuvenijih opera Bizea, Donicetija, Pučinjija, Belinija... Na koncertu učestvuju solisti opere Svitlana Dekar, sopran, Violeta Srećković, mecosopran, Jelena Končar, mecosopran, Aleksandar Saša Petrović, tenor, Saša Štulić, tenor i Vasa Stajkić, bariton. U programu učestvuju i Hor i Orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta.

djanluka-marcanoDirigent koncerta je gost iz Italije maestro Đanluka Marčano. On je mladi italijanski dirigent, koji ja završio muzičku akademiju u Firenci. Tokom krijere gostovao je u značajnim operskim kućama u Italiji, Velikoj Britaniji, Kini, Hrvatskoj, Češkoj, Litvaniji. Dirigovao je i mnogobrojnim koncertima sa poznatim muzičarima i orkestrima širom sveta. Trenutno je umetnički direktor Al Bustan festivala u Bejrutu. U SNP-u, maestro je gostovao nekoliko puta i dirigovao operama „Toska“ i „Boemi“, takođe je dirigovao Horom SNP-a na festivalu Al Bustan u Bejrutu u februaru ove godine.

Svetski dan muzike obeležava se od 1982. godine svakog 21. juna na prvi dan leta, pod sloganom „Faites de la musique", što u prevodu znači „Stvarajte muziku“. Ideja je da na ovaj dan svi koji se bave muzikom, bilo da su profesionalci ili amateri priređuju koncerte i približavaju svoje stvaralaštvo javnosti. Tvorac Svetskog dana muzike jeste Žak Lang, nekadašnji francuski ministar kulture.

Autor: Dušanka Ljubojević, Izvor/foto: snp.org.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste