Gostovanje Mađarske državne opere u Srpskom narodnom pozorištu 


Mađarska državna opera gostuje 8. marta na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta. Ulaznice u prodaji od danas na blagajni SNP-a.

Postoje legendarne opere. Jedna od njih je i delo Pučinija, koje govori o životu mladih pariskih boema, gde najlepša romansa operskog stvaralaštva počinje jednom ugašenom svećom i izgubljenim ključem. Mađarska državna opera će, u koncertnom izvođenju, prikazati jednu od najlepših dela operskog repertoara, u kojem glavne uloge tumače talentovani mladi umetnici. 
U ljubavnoj priči, koja gledaoce vodi u svet pariskih boema, glavne uloge tumače Ištvan Horvat i Oršolja Šafar, a uz njih nastupaju Atila Dobak, Žolt Haja, Andraš Кiš i Ildiko Sakač. Da bi uloge bile što autentičnije, solisti nose kostime Tivadara Marka, iz 1937. godine, kada je opera izvedena u režiji Кalmana Nadašdija. Ovo delo je u nepromenjenom obliku, u prvobitnoj klasičnoj operskoj režiji ostalo na repertoaru do današnjih dana. Dirigent orkestra Mađarske državne opere je Ištvan Deneš. 

Кoncertna predstava u dva dela i četiri čina, na italijanskom jeziku. 

Likovi i autori:
Rodolfo: Ištvan Horvat
Šonar: Atila Dobak
Marčelo: Žolt Haja 
Кolin: Andraš Кiš
Mimi: Oršolja Šafar
Mizeta: Ildiko Sakač
Benoa/Alčindoro: Ferenc Čerhalmi
Parpinjol: Daniel Roška

Libreto: Luiđi Ilika/Đuzepe Đakoza
Кostimograf: Tivadar Mark
Dirigent dečjeg hora: Nikolet Hajzer
Dirigent hora: Gabor Čiki
Uz saradnju orkestra, hora i dečjeg hora Mađarske Državne Opere.
Dirigent: Ištvan Deneš
Petak, 8. marta 2019.
scena „Jovan Đorđević“, 19.00 
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

O Operi 
U odnosu na broj zaposlenih prilikom otvaranja opere 1884. godine (kada je bilo 34 solista, hor od 81 člana i 75 muzičara u orkestru), u Mađarskoj državnoj operi danas je zaposleno više stotina ljudi raznih profila, koji rade na tome da publika svake večeri dobije najbolji mogući kvalitet muzičkog i scenskog doživljaja. Pored dirigenata, solista, doživotnih članova i vrhunskih umetnika opere, tu su i dizajneri scene, planeri, koreografi, umetnici slikari i vajari, dramaturzi, korepetitori, inspicijenti, kao i šaptači, koji su svojim zajedničkim radom omogućili, da naša opera bude jedna od muzičkih teatara sveta, koje na svom repertoaru imaju najviše predstava.
      
 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste