Gostovanje Mađarske državne opere u Srpskom narodnom pozorištu 


Mađarska državna opera gostuje 8. marta na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta. Ulaznice u prodaji od danas na blagajni SNP-a.

Postoje legendarne opere. Jedna od njih je i delo Pučinija, koje govori o životu mladih pariskih boema, gde najlepša romansa operskog stvaralaštva počinje jednom ugašenom svećom i izgubljenim ključem. Mađarska državna opera će, u koncertnom izvođenju, prikazati jednu od najlepših dela operskog repertoara, u kojem glavne uloge tumače talentovani mladi umetnici. 
U ljubavnoj priči, koja gledaoce vodi u svet pariskih boema, glavne uloge tumače Ištvan Horvat i Oršolja Šafar, a uz njih nastupaju Atila Dobak, Žolt Haja, Andraš Кiš i Ildiko Sakač. Da bi uloge bile što autentičnije, solisti nose kostime Tivadara Marka, iz 1937. godine, kada je opera izvedena u režiji Кalmana Nadašdija. Ovo delo je u nepromenjenom obliku, u prvobitnoj klasičnoj operskoj režiji ostalo na repertoaru do današnjih dana. Dirigent orkestra Mađarske državne opere je Ištvan Deneš. 

Кoncertna predstava u dva dela i četiri čina, na italijanskom jeziku. 

Likovi i autori:
Rodolfo: Ištvan Horvat
Šonar: Atila Dobak
Marčelo: Žolt Haja 
Кolin: Andraš Кiš
Mimi: Oršolja Šafar
Mizeta: Ildiko Sakač
Benoa/Alčindoro: Ferenc Čerhalmi
Parpinjol: Daniel Roška

Libreto: Luiđi Ilika/Đuzepe Đakoza
Кostimograf: Tivadar Mark
Dirigent dečjeg hora: Nikolet Hajzer
Dirigent hora: Gabor Čiki
Uz saradnju orkestra, hora i dečjeg hora Mađarske Državne Opere.
Dirigent: Ištvan Deneš
Petak, 8. marta 2019.
scena „Jovan Đorđević“, 19.00 
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

O Operi 
U odnosu na broj zaposlenih prilikom otvaranja opere 1884. godine (kada je bilo 34 solista, hor od 81 člana i 75 muzičara u orkestru), u Mađarskoj državnoj operi danas je zaposleno više stotina ljudi raznih profila, koji rade na tome da publika svake večeri dobije najbolji mogući kvalitet muzičkog i scenskog doživljaja. Pored dirigenata, solista, doživotnih članova i vrhunskih umetnika opere, tu su i dizajneri scene, planeri, koreografi, umetnici slikari i vajari, dramaturzi, korepetitori, inspicijenti, kao i šaptači, koji su svojim zajedničkim radom omogućili, da naša opera bude jedna od muzičkih teatara sveta, koje na svom repertoaru imaju najviše predstava.
      
 Povratak na vesti