Gostovanje Opere Sankt Peterburga u Madlenianumu u junu!


Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo gostovanje Opere Sankt Peterburga u Madlenianumu. Posle veoma uspelih opera „Travijata” (premijerno izvedene 2006. godine)  i „Pajaci” (premijerno izvedene 2011. godine) u Madlenianumu, u režiji Jurija Aleksandrova i sceni i kostimu Vjačeslava Okunjeva, imaćemo prilike da u njihovoj umetničkoj kreaciji vidimo operu R. Ščedrina „Ne samo ljubav“ i S. Prokofjeva „Veridba u manastiru“.

Ove dve opere u izvođenju Opere Sankt  Peterburga će imati praizvedbu na srpskim scenama i to baš u Madlenianumu. Jurij Aleksandrov je našoj publici poznat kao autor koji operu postavlja na savremen i atraktivan način, a ovaj put će naša publika imati priliku da uživa u vrhunskoj muzici čuvenih ruskih kompozitora, u izvođenju petrogradskog teatra.

Opera  „Ne samo ljubav“  nastala je po motivima pripovedaka Sergeja Antonova i uz libreto dodatih poskočica. Opera je posvećena supruzi kompozitora, velikoj ruskoj balerini Maji Pliseckoj. Nadamo se da će ovom izvođenju prisustvovati i sam Rodion Ščedrin, što bi bila čast za našu kuću i događaj za našu zemlju.

 „Ne samo ljubav“ je vedra, blistava predstava koja je bliska mjuziklu po svom žanru. Kako to reditelj Jurij Aleksandrov vidi, glavni fokus je na ljubavi, naravno. „Tema ljubavi“, kako kaže reditelj, „je večita i uvek relevantna, bez obzira u kakvom dekoru se događa.“

Predstava privlači publiku svojim slobodnim vokalima, „otvorenošću“ glume i brojnim igračkim tačkama. Puna je lake lirike i ironije, „sočan“ humor je tipičan za ovaj žanr i visoku dramu.

Rodion Ščedrin, koji je prisustvovao premijeri u Kamernoj Operi Sankt Peterburga, podsetio se propale predstave 1961. godine:  „Da li znate zašto je izvođenje tad bilo neuspešno? Zato što su se tad bojali seksa. A ovde- i danas ga se ne boje. I to funkcioniše. Lično, ja na sceni vidim veliku ljubavi za tim vremenima i za te ljude.”

Zaplet komične opere Sergeja Prokofjeva „Veridba u manastiru“ nastao je na osnovu, publici dobro poznate drame, „Pratilja“ (Duenna) Ričarda Šeridana. Ova predstava je napravljena kao vrsta šale, nešto poput studentske žurke gde su gluma i zbilja organski povezani. Priča započinje kao čas glume, zatim postaje vedra praznična pozorišna predstava u kojoj postepeno počinje da dominira realnost.

„Zanosom poneti, ne samo studenti i predavači, nego i predstavnici, kako ih zovemo, tehničkog osoblja  i još tačnije dama balzakovskog izgleda – Duenja koja sanja da zameni polovne krpe i četku udobnim mestom u nekoj kompaniji bilo kakvog bogataša. Njoj predstoji da odigra u našem spektaklu glavnu ulogu.

Smetenošću i ushićenjem  zahvaćeno je i prvo lice ove institucije – rektor Instituta gospodin Žerom, jer na horizontu se nazire sponzor, i bez obzira što je gospodin Mendoza sumnjive reputacije i ništa ne znači za pozorišni komad, on je trgovac ribom i još nečim...Uostalom zašto ne objediniti stvaralaštvo i biznis u zajedničko preduzeće?! A radi sjedinjenja, druženja i posla, a možda i prijateljstva, tu je i kći Žeroma prelepa Lujza, pa i sin Ferdinad mangup – inače studenti njemu poverene obrazovne ustanove.

Čudnom podudarnosti životne situacije se na zapanjujući način podudaraju sa sižeom i peripetijama budućeg spektakla.

Pa neka se u svemu tome snađe mnogouvaženi gledalac.“ , poručuje reditelj Jurij Aleksandrov

pretprodaji  od 24. marta 2017. na blagajnama u Madlenianumu, Glavna 32 i Muzeju Zepter, Knez Mihailova 42, karte za ovo gostovanje iznose  1.300 i  1.100 dinara.

 

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste