„Građanin plemić“ - Kolika je vrednost novca u današnjem društvu?


Premijera predstave „Građanin plemić“ u Pozorištu mladih je odigrana u četvrtak, 25. apila, u režiji An Berelovič, a po tekstu istoimene baletske komedije Žana Batista Poklena Molijera.

Priča prati bogatog trgovca Žurdena koji u nastojanju da osvoji srce lepe markize Dorimene ide do ekstrema u pokušaju da je zadivi. On na tom putu unajmljuje najbolje učitelje plesa, muzike, filozofije, borilačkih veština, i pokušava da nauči što više kako bi se i on uzdigao na nivo plemića i bio dostojan jedne markize. Ovakva situacija se neizbežno pretvara u komičnu, a uzimajući u obzir da je reč o oženjenom čoveku koji ima i ćerku, situacija brzo postaje i tragi-komična.

Možemo reći da je ovo kombinacija Sterijine Pokondirene tikve i Molijerovog Tartifa u jednom, gde pokondireni Žurden, kog sjajno glumi Danilo Milovanović, u svojoj stvarnosti postaje najraznovrsniji virtuoz svega čega se dotakne, a svima ostalima izgleda smešno i ludo. A kako se snalaze svi oko njega u tom ludilu je prilično očekivana ljudska reakcija na ludost u kojoj svako naposletku uspe da nađe način da zadovolji svoje potrebe i svoje želje.

„Molijer nam govori: pogledajte šta bi se desilo ako bi neko tako bogat i moćan koristio novac da kreira svet istkan da zadovolji njegovu narcističku fantaziju, i ako bi ljudi oko njega dopustili da on veruje kako poseduje svaki talenat i kvalifikaciju, sve dok mogu da mu uzimaju novac“, navodi francuska rediteljka An Berelovič.

Glumci koji su oduševili publiku su bili i Ivan Đurić, u ulozi snalažljivog sluge Kovijela, i Aleksa Ilić, u ulozi njegovog gospodara Kleanta. Kovijel domišljato i duhovito pokušava da pomogne svom gospodaru u nameri da zaprosi Žurdenovu ćerku, a situacija postaje toliko komična i satirična da prosto postaje uživanje posmatrati njen dalji razvoj.

„Predstava je ismevala društvo 17. veka, a s obzirom na to da je ljudska priroda nepromenljiva, i mi danas prepoznajemo stvorenja poput onih koja se pojavljuju u ovoj priči. Klasici imaju tu misterioznu snagu da opstaju u svakoj novoj generacij, da nas očaravaju svevremenošću i podstiču da im se iznova vraćamo i kroz njih razumemo varijacije na temu našeg vremena“, navodi dramaturškinja Kristina Bojanić.

Muzika koju je komponovao francuski kompozitor Mark-Olivije Dipen čini delo prefinjenijim i doprinosi celoj naraciji, kao i ples i koreografija koje prate muziku. Gluma je izvrsna, a glumci sjajno pokazuju i svoj talenat u komediji i uspevaju da gledaoce iskreno nasmeju svojim gestovima i mimikom.

Komad traje oko dva časa i igra se na Velikoj sceni.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste