Gran pri i tri nagrade za JDP u Mostaru


Predstava „Zašto je poludeo gospodin R?" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića osvojila je četiri nagrade na 16. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska”.

Stručni žiri, u kome su bili glumac i profesor na Akademiji scenskih umetnosti Senad Bašić (predsednik žirija), reditelj i dekan Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Erol Kadić, Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta uz obrazloženje da je nagrada pripala komediji koja je nastala na gotovo tragičkom prosedeu, koja u jedinstvu izvrsne režije i maestralne glumačke igre proizvodi tetatarski doživljaj za pamćenje.

Plaketu Ahmet Obradović za najbolju režiju dobio je Bobo Jelčić za precizan, decentan rediteljski postupak koji stilski dosledno, u pažljivo vođenom tempo-ritmu, sve elemente scenskog izražavanja stavlja u funkciju umetničke ideje, pri tome ne oduzimajući prostor za raskošne glumčke kreacije navodi se u obrazloženju.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Borisu Isakoviću koji, po mišljenju žirija,  neočekivano duhovitim pristupom, misaono-emotivnim bogatstvom glumačke igre rešava i ono što se čini nemogućim. 

Jednoglasan u odluci da svoju nagradu dodeli predstavi Zašto je poludeo gospodin R? bio je i žiri medija koji navodi da nagradu ovoj predstavi dodeljuje zbog umetnički neobične, teatarski snažne i uzbudljive priče, realizovane rediteljskom maštovitošću, talentom i kreativnošću i sjajnom glumačkom igrom. 

Predstava Zašto je poludeo gospodin R? izvedena je na Festivalu „Mostarska liska” u subotu 20. aprila pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Mostaru a ansambl je posle predstave nagrađen dugotrajnim aplauzom.
 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste