Gran Prix BAŠTeAtra predstavi „Vrpca” Aleksandre Arizanović


14. Sep 2022. 5. BAŠTeAtar

U utorak, 6. septembra, završio se peti po redu BAŠTeAtra. Na ovogodišnjem Festivalu pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija učestvovalo je šest predstava, a žiri u sastavu: Isidora Stanišić, koreografkinja, Darija Vulić, glumica i Vojin Vasović, reditelj doneli su odluku da nagrade festivala: Gran Prix, za najbolju režiju, gluačko ostvarenje, vizuelni identitet i koreografiju podele na sledeći način:

Gran Prix predstavi „Vrpca”, autorski projekat Aleksandre Arizanović.

Predstava „Vrpca” je kompletno autorsko delo Aleksandre Arizanović koja svojim tekstom, izvođenjem, telesnim „obujmljavanjem” svake izgovorene reči i rediteljskim postupkom čini jednu organsku celinu vrhunskog pozorišnog događaja. Emotivno ubitačna, inteligentno duhovita, ova mlada umetnica progovara sopstvenim originalnim stilom koji gledaoca vodi uzbudljivim putem od suza do smeha. Jedinstven doživljaj majke i ćerke na sceni, prikaz njihovog odnosa, dirljivost odabranih crvenih haljina, upućuju na autentičnost svakog detalja ove izuzetne predstave.

Najbolja režija predstavi „Vrpca”, autorski projekat Aleksandre Arizanović.

Predstava „Vrpca” donosi neizmeran broj utisaka svojom jednostavnošću. Ogoljena scena, direktna komunikacija sa publikom putem snimljene ispovesti i junakinje koje se daju svojim pokretom i ekspresijama igrajući sebe. One plene svojom iskrenošću, jasnim odgovaranjem na temu, preciznim mizanscenom koji nadograđuje izrečeno odsečnim reakcijama tela koje se buni protiv bolesti. I kao autor teksta i kao izvođač i kao reditelj, Aleksandra Arizanović nam poručuje da problem koji nam je dat nikad neće postati deo rešenja. Odlukom da uvođenjem lika majke predstava postane iskustvo koje podseća na porodične konstelacije ili psihodramu, autorka nas još intimnije uvodi u svoj svet, rediteljska priča o bolu pretvara se u priču o davanju i time se zaokružuje ovaj ritualni performans u slavu života i bliskosti.

Najbolje glumačko ostvarenje Aleksandri Arizanović za predstavu „Vrpca”.

Aleksandra Arizanović je odabirom sredstava, veštinom i telesnom ekspresijom koja nadmašuje i najviše teatarske kriterijume, kao i gotovo dokumentaristički sprovedenom govornom radnjom, što se može smatrati vrhunskim dostignućem, učinila da svakome u gledalištu ovo bude neponovljivo pozorišno i životno iskustvo.

Najbolje glumačko ostvarenje Nikoli Voštiniću za predstavu „Tamo gde pevaju”.

Od prve pojave u predstavi „Tamo gde pevaju”, Nikola Voštinić pleni svojom glumačkom veštinom, čineći Dečaka od stakla jako ponosnim i ranjivim, ali nama tako bliskim. I na sceni i u kratkom filmu o budućnosti lika vidimo odlične uverljive transformacije. Uz tačno postavljene odnose, precizne govorne radnje, dobro snalaženje i sa konkretnim zadacima i stanjima, Voštiniću se veruje i lako navija za njegov lik.

Najbolji vizuelni identitet predstavi „Tamo gde pevaju”, autorski projekat Nikole Voštinića.

Predstava „Tamo gde pevaju” obiluje izvanrednim dizajnerskim rešenjima – počevši od stilizovanog pomalo retro-pomalo futurističkog kostima koji suptilno naglašava razlike između likova, a opet uniformiše sve „one koji odlaze”. Dizajn scenografije i rediteljska upotreba jednostavnih kartonskih kutija transformiše prostor od jednog velikog rođendanskog poklona do kutija koje izvoze mlade kao u sanducima. Reditelj Nešović precizno koristi sve ove elemente upotpunjujući ih video projekcijama budućnosti na razbacanim kockama gde je svaki fragment mala filmska bravura.

Specijalna nagrada za koreografiju predstavi „Blizina dodira” Igora Koruge.

Temeljnim koreografskim istraživanjem Igor nam predočava posledice izolovanosti i nedostatka fizičkog dodira u digitalnoj kulturi. Dodir posredovan ekranom, samododir ili posmatrani dodir vešto se smenjuju u telesnom vokabularu predstave, pozivajući publiku na preispitivanje sopstvenog iskustva dodira, ali i komunikacije i odnosa u savremenom društvu.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste