„Half Life“ premijerno 15. aprila u UK Vuk

Teatar Vuk
15. apr 2019.

U želji da je igraju ponovo, glumci Matija Ristić, Jelena Orlović, Maja Jovanović, Nenad Stanojević i Uglješa Spasojević su oživeli predstavu koja im je predstavljala ispit na 2. godini fakulteta, pre 5 godina.

Glumci su tražili tekst prilagođen njihovim godinama, čija je tema aktuelna među mladima i sigurno nisu pogrešili pri odabiru ove predstave koja pokreće pitanje zavisnosti od virtualnog sveta kompjutera. Radnja prati živote petoro mladih ljudi (15- 28 godina) zaokupljenih igricom „Counter-Strike“. Naziv predstave „Half life“ je svakako simboličan, a sam taj naziv predstavlja i igru koja je preteča Counter-a. Predstava istražuje ideju da virtuelna realnost može da zameni stvarnost. U svemu onome što ne mogu u životu da ostvare, glavni likovi – kanteraši, koriste alter-ego koji im pomaže da se dokažu na poljima na kojima drugačije ne bi mogli. Njihova imena u predstavi jesu ona koja koriste u igrici: Krivi (nadimak su mu dali jer sedi mnogo za kompom), Killer Zvezdara, Bole (vlasnik igraonice, takođe kanteraš), Mila, devojka Krivog i Milenica, Milina mlađa sestra.

Radnja predstave se odvija kod Vukovog spomenika, u igraonici iz koje gotovo da ne izlaze. Tekst, iza koga stoji Filip Vujošević, je prilagođen likovima, prizeman, duhovit, konkretan, ali i apsurdan, a iza njega stoji poruka da se ide u stvarni svet, među ljude, van mreže. Dodatna ironija je usvojena odabirom prostora, jer su likovi smešteni u besmisleni prostor stanice „Vukov spomenik“ (metro nikad nije proradio). Glumci su rekli da je predstava omladinska, a da bi bilo naročito dobro da je i gejmeri odgledaju. Kroz komandu likova neki se zaljubljuju, a naspram prave ljubavi stoji lažna, „grupi“ ljubav. Centralna radnja je priprema za turnir u Counter-u, a likovi poštuju određenu hijerarhiju u životu, poput te „na mapi“.

Predstava će biti premijerno izvedena 15-og aprila u 20h, na sceni „Kult“ u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste