Handke u Narodnom pozorištu: „Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima”


Glumci italijanskog, nemačkog i francuskog govornog područja sede i govore o predstavi koju su stvorili. Iako se ne razumeju, drama koju će izvesti pisana je univerzalnim jezikom - ćutanjem. „Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima” ili ‘predstava bez reči’, kako ju je nazvao koreograf Martin Gruber, svoju beogradsku premijeru imaće 5. marta u 19:30 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. 

Drama je nastala po delu Petera Handkea, a u režiji Roberta Šustera. Prvobitna premijera komada održana je na dan kada je Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost, što je zanimljiva koincidencija.

„Handke ima poseban način tkanja tekstova, u okviru koga on ne objašnjava karaktere, ne piše likove, već daje kostur, koji mi onda tumačimo. Tekst odlikuje inovativnost i uzbudljivost, a tema je čovek i njegovo kretanje kroz istoriju”, rekla je Ivana Vujić Kominac. Ona je istakla značaj ove evropske koprodukcije koja okuplja Gradsko pozorište u Klagenfurtu, nemački teatar iz Bolcane i berlinsku trupu KULA, i koja, iako mnogobrojna, komad bez reči interpretira tako da od njega načini poeziju.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma objasnio je da je važno što će stvaralaštvo austrijskog Nobelovca biti predstavljeno sa umetničkog, a ne političkog aspekta, koji se neretko baca u prvi plan. „Mislim da umetnički aspekt Petera Handkea u izvedbama njegovog stvaralaštva nije prisutan ili barem ne onoliko koliko zavređuje”, rekao je.

Upravnica teatra u Bolcanu govorila je o važnosti ideje ovog dela za pozorišnu scenu, ali i čoveka uopšte: 

„Predstava „Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima” odgovara samoj prirodi pozorišta. Naime, smatram da je pozorište mesto susreta, a upravo su međuljudski susreti centralna tema ovog komada. On ima univerzalan karakter, pa se nadam da ćemo uspeti da prikažemo njegovu hrabrost i jačinu.”

Razgovor o komadu završen je odzvanjajućom rečenicom mladog glumca iz Austrije, koji je naznačio da je Šusterova adaptacija dela artistički odgovor na nadolazeći nacionalizam u Evropi.

Foto: Jelena Petrović (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste