HuP oko sveta: Švedsko kraljevsko pozorište „Dramaten”

Milica Gavrilović
20. Jan 2023.

Švedsko kraljevsko pozorište „Dramaten” je narodno pozorište koje je osnovao kralj Gustav III 1788. godine po uzoru na Kraljevsko pozorište u Kopenhagenu  i francusko pozorište Komedi fransez (fr. Comédie-Française). Kralj Gustav III je bio odgovoran za poslovanje i finansiranje pozorišta, ali imao je uticaj i na repertoar i izbor glumaca. On je bio formalni direktor i stavio je pozorište pod kraljevsku zaštitu, dok su glumci njime upravljali svakog četrnaestog dana. Kralj Gustav III je želeo da se u pozorištu izvode isključivo švedske drame, sa švedskim glumcima i na švedskom jeziku. Ideja je bila da pozorište ima i normativni uticaj na švedski jezik, te je prvobitno pozorište trebalo da izvodi samo originale na švedskom jeziku, međutim, kako su kvalitetne predstave na švedskom jeziku bile retke, ova ideja nije bila sprovedena u potpunosti, te su se igrale i strane drame u švedskim adaptacijama. Zbog uticaja koji je imao na pozorište, kralj Gustav III dobio je nadimak „kralj pozorišta”. U vreme kada je pozorište osnovano, francuska kultura je bila veoma uticajna u Švedskoj, a francuski jezik je bio jezik kulture, umetnosti i nauke. Osnivanjem Kraljevskog pozorišta, pozorište u Švedskoj doživljava procvat, a švedski jezik zamenjuje francuski jezik – švedski jezik postepeno postaje jezik umetnosti i nauke.


Izvor: dramaten.se

Prva predstava koja je izvedena u pozorištu bilo je delo švedskog pisca Adolfa Ristela, „Visittimman” (Vreme posete), a nakon nje i predstava koju je sam kralj napisao „Siri Brahe och Johan Gyllenstjerna” sa glumicom Fredrikom Lef u glavnoj ulozi. 

U Dramaten-u su izvođene originalne postavke dela oca švedskog pozorišta Augusta Strindberga, kao i norveškog pisca Henrika Ibzena. Zahvaljujući njima, pozorište u Skandinaviji doživljava procvat u drugoj polovini devetnaestog veka. Strindberg je ukupno napisao preko 60 drama, i prvenstveno je zahvaljujući njima postao poznat u internacionalnom kontekstu. Njegovo delo „Master Olf” bilo je prvobitno odbačeno zbog njegovog stila koji „ne poštuje istoriju”, uprkos tome što je Strindberg napisao tri različite verzije ovog dela. Iako ranije odbačeno, ovo delo je prikazano u Dramaten-u 1908. godine, a Strindberg je bio počasni gost na premijeri ove predstave. To je bila prva u nizu njegovih istorijskih drama inspirisanih Šekspirovim istorijskim komadima, sa brzim promenama scena i bogatom scenografijom.


Izvor: sfv.se

Zgrada Dramaten-a nalazi se u samom centru Stokholma u ulici Nybroplan od 1908. godine, a zgradu pozorišta, koja je urađena u art nuvo (fr. art nouveau) stilu dizajnirao je arhitekta Fredrik Ljiljekvist, koji je u to vreme bio jedan od najcenjenijih arhitekata u Švedskoj. Bio je inspirisan savremenom arhitekturom i pozorišnim zgradama u Evropi, ali istovremeno i nordijskim simbolima, kao i simbolima prirode. Statua na samom ulazu u pozorište posvećena je glumici Margareti Kruk, a postavljena je 2009. godine na inicijativu Mari-Luiz Ekman, koja je iste godine postala i dirktorka pozorišta. Interesantno je to da je statua postavljena na mestu gde je glumica Margareta Kruk obično stajala i pušila cigarete pre izvođenja. 

Dramaten trenutno ima pet scena: Velika scena (šv. Stora scenen), Mala scena (šv. Lilla scenen), Molarsalen (šv. Målarsalen) (ova scena je ranije bila atelje za izradu scenografije), Tornrumet (šv. Tornrummet) (mala, intimna scena), Lejonkulan (scena na kojoj se igraju školske predstave).

Pozorište ima i svoju školu glume koja je iznedrila mnoge glumce i reditelje koji su kasnije postali i veoma poznati: Gustaf Molander, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Max von Sydow, Bibi Anderson. 

U Dramaten-u se danas izvode klasici, moderna dela, kao i predstave za decu i mlade. Izvršna direktora je Maria Grup Rasel, dok je Matijas Anderson umetnički direktor i menadžer pozorišta. 

Pozorište organizuje i međunarodni pozorišni festival „Bergmanfestivalen” u čast slavnom švedskom reditelju Ingmaru Bergmanu. Prvi put je organizovan 2009. godine na inicijativu direktora drame Stafana Valdemara Holma. Cilj Festivala je da dovede međunarodne pozorišne produkcije u Skandinaviju kako bi se ojačala međunarodna saradnja i razmena. Program festivala uglavnom čine savremene evropske produkcije Bergmanovih dela, a ideja festivala je da neguje dela najvećeg švedskog reditelja. 

Gostovanje u Narodnom pozorištu

Dramaten je gostovao u Narodnom pozorištu četiri puta. Ugovor između Narodnog pozorišta i Dramaten-a potpisan je 2004. godine, kada je Dramaten gostovao Strindbergovom dramom „Igra vatrom”, u režiji Stafana Valdermara Holma. U međuvremenu, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nastupili su još dva puta; u junu 2006. godine sa Šekspirovim „Magbetom” i tri godine kasnije sa još jednim njegovim klasikom – „Hamletom“, oba u režiji Holma. Četvrto gostovanje odigralo se 2. novembra 2019. godine na Velikoj sceni sa predstavom „Jedna švedska letnja noć“, po tekstu Erlanda Jozefsona i u režiji Erika Stuba.  Jozefson se u ovom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog „Žrtvovanje“, na ostrvu Gotland 1985. godine, gde na duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. Predstavu je, u Muzeju Narodnog pozorišta, pratila izložba video materijala sa originalnim fotografijama sa snimanja filma „Žrtvovanje“, u kome jednu od uloga igra Erland Jozefson.


Izvor: narodnopozoriste.rs

Narodno pozorište gostovalo je u Stokholmu sa Nušićevom „Gospođom ministarkom“ u režiji Jagoša Markovića (2006) i Sofoklovom dramom „Car Edip“ u režiji Vide Ognjenović (2008).  Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste