„Igre bogova” premijerno u Šabačkom pozorištu


U četvrtak 20. februara od 20h na velikoj sceni Šabačkog pozorišta odigraće se premijera predstave „Igre bogova”, u produkciji scene „Maska”, dok se za režiju postarao David Alić. 

Da su umetnici vekovima u prošlosti imali poteškoća, govori i predanje o Svetom Porfiriju Glumcu, jednom od svetih mučenika koji se svetkuje 28. septembra i slava je svih dramskih umetnika. Portfirije, bezbožan glumac, svojevrsni komičar, u vreme kada je Aurelije vladao rimskom imperijom, dobija naizgled bezazlen zadatak - ismevanje hrišćanskog čina krštenja. Kako je sa kolegom zalazio dublje u faze samog čina i kako je bio umotan u belu odoru, dogodilo se ono što Biblija prepoznaje kao čudo - Portfirije je dobio Hristov blagoslov i osetio se hrišćaninom. Odmah su se pojavili i anđeli i naučili ga da se moli, što je mnoge bezbožnike ubedilo u postojanje Hrista. Sami su pristupili činu krštenja i u vaseljensku Crkvu Hristovu. Nakon što je odbio naredbu vojvode Aleksandrijskog, u čijoj pratnji je sam Portfirije i bio, da odbaci hrišćansku veru, usledilo je ono zbog čega je i do danas ostao ovekovečen - odsekli su mu glavu i tako je primi sveti venac mučeništva.

Reč reditelja:

Igre Bogova, kako smo sami dali naziv predstavi, bavi se pitanjem političke zloupotrebe umetnosti u svrhu manipulacije nad narodom. Ova istinita priča o glumcu Porfiriju, koji je odbio da se povinuje političkoj moći i zato bio osuđen na smrt odsecanjem glave, datira još iz starog Rima. No, šta je sa današnjicom? Da li i dalje živimo u eri „odsecanja glave za svaki naš pokušaj borbe protiv nepravde ili smo od borbe odustali? Jedinog Boga smo odavno napustili, stare bogove zamenili novim bogićima, a na glumcima je ostalo da sve te prevrate odigraju... ili da, po naređenju, samo zabave svetinu.

Glumačku ekipu čine: Ivan Tomašević u ulozi Portfirija, Aneta Tomašević u ulozi Aurore, dok Dušan Simić tumači lik Aurelija. Za tekst se postarao Ivan Tomašević, a režiju i scenografiju potpisuje David Alić. Za kostime je zadužena Selena Tomašević, dok je muziku priredio Goran Ljubanić.

Repriza predstave je zakazana za 27. februar na velikoj sceni „Ljubiša Jovanović” u Šabačkom pozorištu.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste