Infant počinje u nedelju

Nedeljka Borojević
21. Jun 2017.

Ovogodišnji Internacionalni festival alternativnog teatra „Infant 2017“ počinje u nedelju, 25. juna u Srpskom narodnom pozorištu. Festival će u 20 časova otvoriti osnivač POD tetara, Tatjana Pajović, nakon čega će se publici predstaviti trupa iz Engleske sa predstavom "Poslednji čovek".

Selektor i izvršni producent Simon Grabovac izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim programom i smatra da će predstava koja otvara festival izazvati različite reakcije među publikom. Kako kaže, „Poslednji čovek“ koreografa Džejmsa Viltona bavi se graničnim situacijama u kojima se čovek svakodnevno nalazi i podstiče na razmišljanje o mnogim životnim pitanjima.

- Ova predstava će sigurno pokrenuti mnoge dileme koje se tiču etike, morala i svega onoga što bi trebalo da je prisutno u ljudima kao što je to bilo i u nekim prošlim vremenima - zaključio je Grabovac

Osim pozorišta iz inostranstva, tokom sedam festivalskih dana, novosadskoj publici će se predstaviti i tri trupe iz Srbije, a predstava koja će sigurno ostaviti utisak na gledaoce jeste "Linija zvana samoća" u režiji Stevana Bodrože. Originalni naziv ovog ominibus projekta je "Tramvaj zvani samoća", ali je on preimenovan kako bi se ambijentalno prilagodio Novom Sadu koji nema tramvaje kao sredstava gradskog prevoza.

-Tramvaj, kao i podzemni prolazi, železničke stanice, liftovi, klupe u parku, su takozvani „no spaces“, ili ih bar tako zovu u modernoj teoriji umetnosti - mesta koja ne pripadaju nikome i zato su fantastično platno za projekciju svačijeg unutrašnjeg sadržaja. Upravo zato mi je tramvaj toliko inspirativan. On je zbilja u ovoj predstavi glavni lik, mesto u kom se kao u nekom hramu ili proročištu unutrašnji sadržaji ljudi ‘izlivaju’ u stvarnost i mešaju, mesto bola i katarze, suočenja sa sobom i potencijalnog prevazilaženja sebe. Zato se predstava i zove "Tramvaj zvani samoća". U javnim prevozima uvek smo na neki čudan način sami, uronjeni u sopstvene misli i to otvara prostor za samopreispitivanje – rekao je Bodroža.

Dodao je i da rad na projektu nije bio nimalo lak zbog toga što se predstava ne izvodi na pozornici i potpuno se razlikuje od uobičajenih postavki. Upravo zbog toga sa nestrpljenjem iščekuje prve utiske i reakcije publike ovog festivala na takav vid izvedbe.

- Publika ulazi na prvoj stanici i vozi se svo vreme trajanja predstave. Glumci su oni koji ulaze i izlaze. Međutim ni publika nije pasivna. Ona je tu kao izvođač drugog reda i uključuje se u proces odvijanja predstave. Ne uključujemo je direktno, ali ponekad im se nešto dobaci ili oni glumcima upute neki komentar - pojasnio je Bodroža.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine vrsni stručnjaci i autoriteti u oblasti dramaturgije i teatra - Zoran Đerić, Goran Ibrajter i Hristo Petreski. Prodaja ulaznica je uveliko počela, a svi ljubitelji alternativnog teatra ih mogu kupiti po ceni od 500 dinara svakog dana od 11 do 13 časova na biletarnici Kulturnog centra ili sat vremena pre početka predstave na mestu održavanja. Za studente i penzionere ulaznice su 300 dinara. Ceo program pročitajte ovde.

Autor: Nedeljka Borojević, Foto: Dušanka LjubojevićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste