"Iz malograđanštine se rađa ljudska krajnost"


„Malogradjanska svadba", u reziji Radoja Čupića, otvorila je 10. Repasaž fest u Ubu. Sklop okolnosti  u ovom komadu je sklop otkrivanja tajni malograđanina. Predstava prikazuje sve pojmove vezane za "svetu porodicu": mitovi o nevinosti, licemerju, o odnosima starijih i mlađih... Posle predstave održan je okrugli sto na kom su članovi žirija o predstavi razgovarali sa glumačkim ansamblom i publikom.

Okrugli sto otvorio je Željko Hubač, predsednik žirija, rečima: „Šta sve proizilazi iz malograđanštine, tog feuda u koji se zatvorimo? Feuda u  kojem svi znamo jedni druge, svi znamo sve o svima, a i ono što oni o kojima svi znamo ni sami ne znaju o sebi? Rađa se ljudska krajnost u kojoj svi stradaju".

Sklad reditelja i glumaca je očigledan jer sve rediteljske ideje ansambl ispunjava i nadogradjuje. „Mnogo smo radili na analizi teksta, bilo je teško; u jednom trenutku smo čak  želeli da odustanemo. Čupe (Radoje Čupić) je smatrao da je malograđanstvo najplodnije tlo za rađanje fašizma. Zajedno smo dolazili do većine rešenja. Probe su bile jako bogate idejama, bilo je naporno, ali divno raditi", rekla je glavna glumica ove predstave Cvijeta Jovanović- Mučalica.

Likovi u predstavi vode međusobno nepovezane razgovore koji se povremeno koncentrišu na zajedničku temu. Međutim, kako vreme odmiče, maske sa početka predstave padaju i otkrivaju se neka sasvim druga lica. Publika je najviše reagovala na krajnost u kojoj svi stradaju. Ljubazni smo tobože, a čim okrenemo leđa nipodaštavamo svačiji trud. Glavna osobina likova koje tumače glumci iz Crvenke, jeste upravo  sakrivanje loših stvari u vlastitoj porodici i razotkrivanje tuđih.

Ni žiri nije krio svoje oduševljenje, a pozorište iz Crvenke potvrdilo svoju reputaciju. „Ovo čemu sam prisustvovao je pravi praznik. Ja sam stvarno do samog kraja uživao. Meni je bila zadivljujuća kolektivna igra svih kolega, jer mislim da je to u savremenom pozorištu retko. Vaš pristup i istrajavanje da do kraja iznesete ovaj stil zaista su me zadivili", rekao je Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu. Ništa manje pohvala nije uputio ni treći član žirija, reditelj Milorad Milinković koji je prokomentarisao: „Prvo da vam se zahvalim na zaista izvandrednoj predstavi i nemačkoj disciplini. Ja zaista ne vidim nikakvu razliku između ove i dobre profesionalne predstave". (na slici ekipa predstave i članovi žirija)

Nagrada za glumca večeri i zahvalnica dodeljene su glumcu Zoranu Raduloviću, za ulogu mladoženje, koji je preneo svoje utiske: „Ispoštovali smo sve amaterske festivale i u Srbiji i u regionu ove godine; prošli sve kvalifikacije, ali sa velikim ushićenjem smo došli na Ub. Od samog osnivanja festivala, uvek nam je bila želja da se na njemu pojavimo. Gostovali smo ranije u Ubu i sa svojim velikim predstavama, ali sada prvi put nastupamo na Repasažu. Brojali smo dane kada ćemo se pojaviti i posebno se spremali“.

Ovo izvođenje „Malograđanske svadbe“ je bilo 26, od čega jednom i na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a novo gostovanje na istoj sceni je zakazano za januar. Ne propustite ga!

Autor: Teodora MarkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste