Iz naša dva ugla: "Kad bi Sombor bio Holivud"


03. Jul 2018.

Sedmog dana 45. izdanja Infanta svi zainteresovani su imali priliku da pogledaju predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ reditelja Kokana Mladenovića na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta.

Somborski štampar i sineista Ernest Bošnjak (1876-1963) smatra se pionirom jugoslovenske kinematorgrafije. Još 1906. godine, prvi je upotrebio tzv. švenk, odnosno počeo da koristi kameru u pokretu. Bošnjakova ideja da od Sombora napravi „fabriku snova”, odnosno da u Somboru oformi nešto što je kasnije postao Holivud, biva zaustavljena Velikim ratom, ali i malograđanskim odnosom sredine i vlasti prema svakoj ideji koja je nova. Ova bajkovita predstava inscenirana je u tradiciji nemog filma, gde su pokret i muzika osnovna sredstva kojima se publici priča priča.

Mi vam donosimo čak dve recenzije ove predstave. Prvo je naša novinarka iz Sombora Ana Davidov iznela svoje viđenje predstave pod naslovom: "Ovo je himna nemih umetnika željnih da puste glas": 

Prvi Bioskop u Somboru podignut je 1912. kao delo Somborskih vizionara, Ernesta Bošnjaka i Karla Cviršica. Danas se tamo nalazi kineski tržni centar.

Šta se nalazi tamo gde je nekada bio bioskop u vašem gradu?

Ovakvim navodima, kroz sećanja iz detinjstva o posetama bioskopu, predstavljala nam se fenomenalna glumačka ekipa kao najava predstave „Kad bi Sombor bio Holivud“, poznatog citata Ernesta Bošnjaka, pionira vojvođanske kinematografije, koji je ovim putem predstavljen kroz autorsko delo Kokana Mladenovića, kao fiktivno nadahnuće jasnim činjenicama.

Ernest Bošnjak je prikazan kao ostareo čovek koji se bavi fotografijom koja razočarava njegovu nezadovoljnu mušteriju, osobu koja traži svoje slike sa venačanja, postavljajući pitanje „jesi ti nekad držao aparat u ruci?“. Ne možemo da ponovimo venčanje, ali ne možemo da ponovimo ni da se desi nekome ko je snimao filmove da fotografiše na svadbama.

 Ceo tekst čitajte na: https://hocupozoriste.rs/recenzije/ovo-je-himna-nemih-umetnika-zeljnih-da-puste-glas

Dok se Anamarija Jeličanin zapitala šta bi bilo "Kad bi žabokrečina bila zatalasana":

U februaru ove godine premijerno je predstavljen autorski projekat Kokana Mladenovića “Kad bi Sombor bio Holivud” u saradnji sa ansamblom Narodnog pozorišta Sombor. Reč je o fiktivnoj radnji nastaloj prema drami Radoslava Zlatana Dorića.

Već u prvim minutima gledalište zapljusne gorčina kroz nanizane podatke da su nam na mestima svojevremenih bioskopa širom države nikle zgrade kladionica, kineskih butika, second hand šopova ili jednostavno ostala pustoš, ruina koja se doslovno raspada od nemara i zaboravljenosti. Nakon gorepomenutih nekoliko šamara teškim činjenicama sledi muk. Zapravo, muk praćen muzikom nemog filma, izabranog kao krucijalna inspiracija za krojenje stila predstave. Uz to, nemi film bio je životna ljubav Ernesta Bošnjaka, hrabrog začetnika jugoslovenske kinematografije i glavnog lika predstave. Sanjar Bošnjak je 1912. godine otvorio naš prvi bioskop, uz zamisao da kupovinu američkih filmova zamenimo snimanjem sopstvenih.

 Njen tekst pročitajte na: https://hocupozoriste.rs/recenzije/kad-bi-zabokrecina-bila-zatalasana



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste