„Izgnanici” premijerno u Teatru „Vuk”


U petak, 11. juna, s početkom u 19 časova, biće premijerno odigrana predstava „Izgnanici” u Teatru „Vuk”. Predstava je nastala po istoimenoj drami Džejmsa Džojsa. Režiju i adaptaciju predstave radio je Dušan Matejić.

Ova drama predstavlja analizu građanskog duha jedne epohe, ali pre svega ona zalazi u duboku psihološku analizu muško-ženskih odnosa. Ona govori o pitanjima individualne slobode, pravu žene na sopstveni izbor, govori o društvenom ugledu, karijeri, itd.

Dušan Matejić je objasnio da ova predstava govori o običnom čoveku, te da je svaki čovek običan, čak i kada je reč o jednom piscu. „Gde počinje kraj iskrenosti i kako se on okončava? Neiskrenost je često, sasvim često, razlog tragičkoj grešci koja, zatim, pokreće paklenu mašinu što melje – besprekidno. Bez snage da budemo iskreni prema sebi samima, i prema bližnjima svojim, naš um, naša osećanja i naša volja stvaraju vrtlog teških iluzija i laži, i tada je svaki naš izbor uglavnom pogrešan, svaki odnos neautentičan. Tada život nije ni komedija, ni tragedija već – koprcanje. Tada život postaje vreme koje riba ima na suvom. Prostor gotovo i da ne postoji – on se aktivno skuplja i zatvara – oko nas i u nama.”

„Čovek može da pobegne iz svoje zemlje i domovine, ali da li može da pobegne od sopstvenih misli i od sopstvenih osećanja?”

Predstava obrađuje brojna pitanja – Da li pod svojim velom slobode možemo da povredimo sebe i druge? Kakva je naša lična sloboda? Da li čovek koji je neiskren prema sebi i drugima zaista slobodan? Umemo li danas da prepoznamo smisao današnjice i iskrenost? Da li smo spremi da se borimo za svoju duboku istinu, uprkos društvenim konvencijama?

U predstavi glume Miloš Đurović, Brankica Sebastijanović, Jelisaveta Koraksić i Dušan Matejić. Scenografiju su radili Dušan Matejić i Milan Miladinović, kostime Mina Miladinović, dizajn zvuka Bratislav Vasilić, a dizajn svetla Milomir Džuver.

Naredno igranje predstave biće 21. juna.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste