Izmešteni Čehovljevi junaci


Kao poslednja u takmičarskom delu IV Pozorišnog proleća izvedena je predstava „Ujka Vanja“, po tekstu A.P. Čehova, u režiji Egona Savina, a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Čehov je bio jedan od najvećih dramskih pisaca svih vremena. Utemeljio je impresionističku dramu, jako dobro umeo da smesti svoje likove u vreme i prostor i da im na taj način kreira mnoštvo zanimljivih situacija. Kada se radi o tako velikom dramskom piscu, pomislilo bi se da ništa ne može da umanji njegovu vrednost. I zaista, njegovi tekstovi jesu takvi da se lako mogu prilagoditi vremenu u kom se postavljaju na scenu. Zato se sa takvim tekstovima mora pažljivo raditi, da se ne bi dogodilo da Čehovljevi junaci iščeznu u toku procesa.

U ovoj predstavi, Vojnicki (Branislav Lečić) je u potpunosti iskarikiran, tako da u sebi nema ni trunku emocije. Gledalac ni u jednom momentu nema utisak da je on promašio život i da nosi teret svoje prošlosti, osim što je on tokom čitave predstave namrgođen i što u jednom trenutku izgovara da je promašio život. Vrlo je problematičan i lik Jelene (Marija Vicković), koja je ovde  intonativno potpuno neartikulisana. Serebrjakov (Bogdan Diklić), Astrov (Nenad Jezdić) i Sonja (Milica Gojković) jesu oni Čehovljevi junaci koje svi dobro poznajemo, u kom god se vremenu nalazili. Ovi glumci su pronašli čehovljevsku nit, dušu junaka koje igraju i dobro ih predstavili publici.

Scenografija je jako dobro osmišljena. Prozori koji se otvaraju onda kada je potrebno svetlosti i vazduha na sceni i minimalistički enterijer dobro nose ovu priču i pružaju prostor za glumačku igru. Ipak, ona je u potpunosti stilski neujednačena.

Čehov je pisac koga možete izmestiti i u dvadesete i u šezdesete godine prošlog veka, ali i u sadašnji momenat: njegov tekst ne gubi na značaju. Takav tekst može biti degradiran jedino zbog prenaglašenosti kod nekih likova i previše blagih reakcija onih drugih. Za tako velikog dramskog pisca potrebno je pronaći meru, koja u ovoj predstavi izostaje.

Večeras će se održati dodela nagrada i Narodno pozorište iz Niša će, u čast nagrađenih,  odigrati predstavu „Limunacija“, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Nebojše Bradića.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste