Jakopo Sipari di Peskaseroli iz Italije gost dirigent baleta "Uspavana lepotica" 25. maja u Narodnom pozorištu


uspavana-lepotica-vest-2Izvođenjem baleta Petra Iljiča Čajkovskog „Uspavana lepotica“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, koji je na repertoaru Velike scene u četvrtak 25. maja u 19:30 časova, dirigovaće gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli.

U glavnim ulogama nastupiće Teodora Spasić (Princeza Aurora) i Miloš Marijan (Princ Dezire).

U ovom klasičnom baletskom spektaklu, koji će biti odigran 78. put, učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu..

Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.

Libreto, prema bajci Šarla Peroa, napisali su Ivan Vsevološki i Marius Petipa.

Predstava je premijerno izvedena 23. maja 1996. godine.

JAKOPO SIPARI DI PESKASEROLI

Rođen je 1985. godine.

Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija), glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala. Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.

Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili. Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Mauro Kardi, Alesandro Sbordoni, Acio Korgi, Sandro Rančiteli, Sezare Skarton, Hose Maria Skiuto, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelio Jakolena i Marija Kjara Pavone.

Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.

Jakopo Sipari di Peskaseroli je nedavno, 21. januara, takođe bio gost Narodnog pozorišta, i tom prilikom je dirigovao izvođenjem baleta „Krcko Oraščić“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Izvor: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste