"Jami distrikt" - korporacije protiv nacija


Na četvrtoj večeri festivala Bucini dani u Aleksandrovcu je odigrana predstava "Jami distrikt" po tekstu Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Centra za kulturu Tivat, Asocijacije MASZK, Bitef teatra i Think Thank studija iz Novog Sada.

U selu Jamena, koje se nalazi na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pronađen je skelet najstarijeg čoveka. Pripadnici pogranične policije pronalaze delove skeleta i svako nosi po jedan u svoju državu. Kreće prepucavanje između bivših jugoslovenskih država čiji je epilog, očekivano, rat na Balkanu. Prikazano je kako prisvajanje prvog čoveka na planeti, pronađenog u Jameni, utiče na sve segmente jednog društva. Najupečatljivija je scena u kojoj se izgovaraju najgnusnije psovke, a najtragičnije je što ta scena neodoljivo podseća na komentare obojene mržnjom na Internetu koje Srbi, Bosanci i Hrvati ostavljaju jedni drugima.

Četiri mlade glumice pokazuju neverovatan talenat. One se na sceni transformišu, a ulaženje u ulogu pred publikom je zapravo ogoljavanje istine – mi jesmo isto, svi smo isto. 

Vrlo je interesantna okvirna priča. Već na samom početku Srpkinja, Hrvatica i Bosanka govore svaka svoju životnu priču i naslućuju kako žive nakon rata. Sve neodoljivo podseća na čuvenu latinsku izreku „Zavadi, pa vladaj“. Najtragičniji momenat je to što u predstavi nema preterivanja, sve je transparentno i realno. U toj međusobnoj mržnji između tri nacije ne postoji svetla tačka. Epilog je dolazak inostrane korporacije, rad u nehumanim uslovima i političko porobljavanje zavađenih strana, koje, ipak, moraju da žive i rade zajedno. Deo te bliske budućnosti mi već živimo, samo je rat još uvek hladan. 

Večeras je na festivalu poslednja takmičarska predstava, "Mala mađarska pornografija", po motivima dela Petera Esterhazija, u režiji Nikite Milivojevića, a u produkciji Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste