Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu, "Jami distrikt" u Bitef teatru

Bitef teatar
25. Apr 2017.

Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu, "Jami distrikt", u režiji Kokana Mladenovića i prema tekstu Milene Minje Bogavac, biće izvedena 26. aprila u 20h u Bitef teatru.

jami-distrikt

"U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva.

Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. Teorije vode sve tri nacije u rat, u koji se uključuju i sve svetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena... a broj žrtava veći od 150.000.

Tada nastupa mir i trajno rešenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije, ulažu novac u to da se na prostoru Jamene, otvori najveći naučno-zabavni park na svetu. Svi preživeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku oni će, za turiste, glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala", glasi zvanična radnja predstave.

Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podele besmislene u XXI veku kada svetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovečanstva poseduje 46% svetskog bogatstva. Ideja o naciji plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo, poručuju autori.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video-rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe VROOOM. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvreljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

U predstavi igraju Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Muziku izvodi grupa "Vrooom": Džamal al Kisvani i Marko Grubić. Narator je Nemanja Dragaš.

Izvor: blic.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste