Jovana Stojiljković dobitnica nagrade „Petar Banićević”


14. jan 2022.

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je nagrade „Petar Banićević” za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv”, nastalu prema motivima romana Borisava Stankovića. Dramatizaciju romana je radila Maja Todorović, a režiju Milan Nešković.

Jednoglasnu odluku o priznanju doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević” Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Narodno pozorite u Beogradu ovu nagradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godina, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizmau poslu i odnosu prema nacionalnom teatru.

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ceremonija dodele biće održana 2. februara na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Nečista krv”, a priznanje će uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006). Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga. Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, kao i Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”.

Nagrada „Petar Banićević ” prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić. 

Foto: Narodno pozorište u BeograduPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste