Kada ovozemaljsko postane carstvo nebesko

Jovana Stanković
22. Apr 2018.

Na trećem „Pozorišnom proleću“ u Šapcu, festivalu na kom su u fokusu najbolje predstave postavljene na scenu u prethodnoj kalendarskoj godini, odigrana je i predstava „Carstvo nebesko“. Ovo je projekat koji je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, a režiju potpisuje Jernej Lorenci. Glumačka postava je pažljivo odabrana, pa se na sceni nalaze Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Slaven Došlo, Milutin Milošević, Bojan Žirović, Branko Jerinić i Nikola Vujović.

carstvo-nebesko-vest1

Predstava „Carstvo nebesko“ se igra u dva čina – Epika balkanika I i Epika balkanika II. Narodnu epsku poeziju čini jedna vrlo ozbiljna i obimna građa. Sasvim je razumljivo to što ova predstava pokriva sve ono što se desilo uoči Kosovskog boja, a onda i ono što se desilo nakon njega. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je sve ono što je ispevano u epskim pesmama sa tom tematikom apsolutna istina, naprotiv, sigurno je da postoje i fiktivni i fantastični elementi, stoga bi u postavljanju tih tekstova na pozorišnu scenu trebalo pažnju obratiti na emociju. Reditelj se ovde vešto poigrao sa emocijom, pa glumci govore u svoje ime kroz razne likove koji su obeležili taj period stradanja Srbije. Tako ćete na sceni videti i Olgu Odanović i majku Jugovića, i Natašu Ninković i caricu Milicu, i Bojana Žirovića i cara Lazara, i Nadu Šargin i kosovku devojku, i Branka Jerinića i Vuka Brankovića, i Nikolu Vujovića i Miloša Obilića, i Hanu Selimović i Jefimiju, i Milutina Miloševića i Toplicu Milana.

Građa za stvaranje ove predstave je pažljivo odabrana. Ona počinje tako što Olga Odanović kazuje stihove pesme „Smrt majke Jugovića“, pa se preko „Zidanja Ravanice“, „Kneževe večere“, „Cara Lazara i Carice Milice“, „Ženidbe Cara Lazara“, „Pohvale knezu Lazaru“, „Kosovke devojke“ završava kazivanjem pesme „Obretenije glave kneza Lazara“. U prvom činu će se publika upoznati sa samom kosovskom tematikom. Saznaće kako i zašto je car Lazar odlučio da zemaljsko carstvo učini nebeskim.

Taj momenat je i generalno u istoriji Srba sam po sebi dovoljno težak, ali u našoj svesti posledice Kosovskog boja su najezda Turaka u Srbiju i masovna stradanja koja su trajala pola veka. Drugi čin ove predstave rasvetljava emocionalne posledice jedne velike bitke na Kosovu. Jedna majka je ostala bez svojih sinova, jedna supruga je ostala bez svog supruga i jedna devojka je ostala bez svog verenika. U tom smislu drugi čin i nosi taj emocionalni teret i uverena sam da retko ko ostaje ravnodušan posle sve te boli prosute po sceni.carstvo-nebesko-vest2

Do samog gledanja predstave, nije mi bilo jasno zašto se igra u dva prostora, ali sam bila sigurna da za to postoji razlog. Posledice su nam bliže i doživljenije u manjem prostoru.

U ovoj predstavi će istinski uživati svi oni koji vole epsku narodnu poeziju, dok će oni kojima nije bliska biti veoma zaintrigirani. Te narodne pesme koje je neko nekada zapisao nose takvu umetničku vrednost da se prosto moraju pronaći načini da se ljudima približe te neverovatne priče o velikim junacima. Taj folklor se mora očuvati, pa zašto da ne i na pozorišnoj sceni?

Autor: Jovana StankovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste