Kako se život poigrao dominama na zatvaranju osmog festivala Novi tvrđava teatar


Na šestoj, a ujedno i poslednjoj večeri koju su ljubitelji pozorišta mogli provesti u mističnoj atmosferi vile Stanković, održana je prva repriza predstave koja je i otvorila ovogodišnje izdanje festivala „Novi tvrđava teatar”. Predstava stvarana prema dramskoj adaptaciji Darka Lukića, po romanu Davida Grosmana, a u režiji Dine Mustafića, na svojoj prvoj reprizi okupila je ništa manji broj gledalaca nego na svojoj premijeri. 

Pred publikom ponovo je izvedena priča o tragičnom životu Eve Nahir Panić, junakinje teškog posleratnog jugoslovenskog doba. Ekscentričan režiserski koncept, gledaoca vodi putem priče u priči, odnosno filma koji se izvodi na pozorišnim daskama. Tokom čitavog toka radnje publika zapravo prati snimanje filma o potresnoj sudbini glavne junakinje, koju nam ona sama pripoveda pred objektivom kamere iza kog se nalazi njena unuka. 

Emocije koje ova predstava u publici budi variraju od grozote proistekle posmatranjem tragičnih scena koje otkrivaju pravo lice, nedovoljno ozloglašenog Golog otoka, pa sve do divljenja koje osvaja glavna junakinja, simpatična starica sa kojom se život mnogo poigrao. 

Čitava predstava mogla bi se svesti na dokumentovanje istinitih činjenica o životu Eve Nahir Panić, koja, zarad voljenog supruga, prihvata strahote Golog otoka. Eva Nahir Panić samo je predstavnica svih onih ljudi, tlačenih i ubijanih za, naizgled idilično i bezbrižno vreme posleratne Jugoslavije. Hrabro se suočivši sa svim decenijama skrivanim strahotama reditelj odlučuje da kroz prizmu lika jedne junakinje, progovori u ime svih onih koji su godinama bili osuđeni na ćutanje i strah koji je poput nezaustavljive bujice u sebe uvukao i nekoliko narednih generacija.

Iako gledalac očekuje da je ona sa kojom se život mnogo poigrao glavna junakinja, čiji život i jeste u središtu filma koji se snima, već kroz nekoliko prvih scena postaje mu jasno da Eva Nahir Panić nije bila jedina igračka života. Njenim padom, poput domina koje se jedna po jedna ruše, započeo je pad čitave njene porodice, pa čak i onih nerođenih članova čije sudbine predstavlja unuka glavne heroine. Sudbine nekoliko narednih generacija nose teret nesreće zadobijen nekoliko decenija ranije, te bi se moglo reći da je svaki član Evine porodice suočen sa „bolestima“  koje je za sobom ostavilo posleratno doba, a koje će svoj trag ostaviti i u narednim generacijama. Svaki član porodice preživljava golgotu sopstvenog Golog otoka na šta simbolično ukazuje i scena koja je tokom čitave radnje postavljena tako da izgleda kao samo njegovo središte čije kamenje neprestano okružuje junake. 

Nesrećne sudbine koje je za sobom ostavilo teško ratno i još teže posleratno vreme od junaka je načinilo niz u kom svaka domina ruši onu ispred sebe, baš kao što nepreboljeni duh vremena progoni svaku narednu generaciju. 

Pre samog početka izvedbe predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“, stručni žiri u sastavu: Laslo Blašković, Jovana Balašević i Ivana Đurić Paunović, doneo je odluku o dodeli nagrada u nekoliko kategorija, kojom je ovogodišnje izdanje NTT-a i zvanično završeno. Tako je nagrada za najbolju predstavu pripala drami „Jugoslavija, moja dežela“, a nagrada za najbolju režiju Albu Ištvanu, reditelju predstave „Nesrećni“. Nagradu za najbolju žensku ulogu ponele su čak dve glumice iz predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ - Sanja Ristić Krajnov i Gordana Đurđević Dimić, dok su najboljim muškim ulogama proglašene uloge Borisa Šavije i Hadži Nenada Maričića. Specijalna nagrada za režiju dodeljena je Gabrieli Crković. Po prvi put dodeljena je i specijalna nagrada za glumu, nazvana u čast nedavno preminulog glumca Laneta Gutovića, koja će se, počevši od ove godine, dodeljivati svake naredne. Prvi laureat ove nagrade ponela je Biljana Đurović.

Tako je završeno osmo izdanje pozorišnog festivala „Novi tvrđava teatar”. Vidimo se naredne godine u Čortanovcima!Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste