„Kako vam drago“ sinoć na Šekspir festivalu


Druge večeri sedmog po redu Šekspir festivala na sceni na otvorenom u Vili Stanković u Čortanovcima publiku je nasmejala dinamična Šekspirova predstava „Kako vam drago“, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša, Kruševačkog pozorišta i Nišville Jazz festivala. Adaptaciju, režiju i scenografiju potpisuje Nikita Milivojević, ujedno i osnivač ovog festivala. Premijera ove predstave bila je održana u avgustu prošle godine na Nišville festivalu.

Šekspirova komedija „Kako vam drago“ pastoralnog ambijenta prati sudbinu svojih junaka, proteranih iz svojih domova u Ardensku šumu. Radnja je okrenuta ka mladom zaljubljenom paru – Orlandu i Rozalindi, i njihovim doživljajima neposredno pre i tokom izgnanstva. Ne znajući gde je njen dragi i u potrazi za svojim (takođe proteranim) ocem, Rozalinda prerušena u muškarca zajedno sa svojom rođakom Selijom traži utočište u Ardenskoj šumi. Okupljene oko glavnih junaka, Šekspir u dramu uvodi čitav niz likova, koji doprinose dinamici teksta i brojnim komičnim obrtima.

Sada se verovatno pitate šta je reditelj uradio sa jednim ovakvim tekstom i da li je od njega napravio tragediju? E, pa nije. Tekst je oživeo uvođenjem interakcije sa publikom, jazz tonovima koji prate pokret i vešto slikaju stanje i emocije junaka. Likovi su nosili hipi kostime koji su se nekako sasvim prirodno uklopili u ovu Šekspirovu pastoralu. Sve zajedno dovelo je do spontanog prožimanja jedne renesansne romantične komedije, jazza i hipika pod rediteljskom palicom talentovanog Nikite Milivojevića.

Sinoć su se posebno istakli Marko Pavlovski u ulozi Drveta i Aleksandar Marinković u ulozi Šariz, a osim njih u predstavi igraju i Sonja Isailović, Nikola Rakić, Bojan Veljović, Ema Stojanović, Marija Vidaković, Maja Vukojević, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nebojša Vranić, Dragoslav Savić Safa i Stefan Mladenović.

Večeras je na repertoaru, s početkom u 19.30 na sceni na otvorenom u Vili Stanković u Čortanovcima, predstava „Dva viteza iz Verone” rediteljke Mie Knežević, rađena u produkciji Šabačkog pozorišta i čija je premijera bila 1. februara ove godine. Prodaja ulaznica se vrši putem interneta na web stranici ticket.rs, kao i na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS-a u Srbiji i cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. U skladu sa merama Kriznog štaba, svi posetioci su u obavezi da nose maske, a na ulazu se vrši obavezno merenje temperature i dezinfekcija ruku. Zato ponesite Autan i rezervišite svoje ulaznice na vreme!

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste