Ko je rekao magija?


Treće večeri šestog po redu Šekspir festivala tradicionalno smeštenog u Vili Stanković u Čortanovcima, odigrala se predstava BURA!, u izvođenju „Theatre National de Nice“, a režiju i adaptaciju radili su Irina Bruk i „Les Eclaireurs“. 

bura-sekspir-festival1

Vedrom i ležernom scenografijom, kao i muzikom mandoline i šumom talasa, rediteljka je u tren oka publiku preselila na pusto ostrvo. Ćerka poznatog i uvaženog reditelja Pitera Bruka i poznate glumice Nataše Pari, Irina, ovo Šekspirovo delo postavljala je više puta, često i kao tragično, isticanjem njegovih najmračnijih delova. Sinoć to nije bio slučaj, ova verzija „Bure“ prikazana je kao lagana i vedra komedija sa srećnim krajem. Jezik nije bio barijera, jer, prema rečima rediteljke, iako ona ne govori naš jezik, a neki od gledalaca ne govore njen, svi govorimo jezik Šekspira. S tim u vezi njena namera nije bila da tekst mimetički prenese na scenu, već da ga osveži i zasladi. Šekspirov čarobnjak Prospero sada je šef kuhinje i kralj paste, koji je posao prepustio prijatelju Antoniu, da bi postao mađioničar. Antonio ga je naravno prevario, i njega i ćerku poslao na pusto ostrvo. U već poznatu Šekspirovu dramu, Irina Bruk je unela magiju. Predstavu je začinila mirisom paste i mora, i mađioničarskim trikovima - iz šešira se pojavio kolač, od magičnih sastojaka pasta, iz rukava marame, a iz ruku vatra. 

Rediteljkin koncept srećne priče zahtevao je da se iz originalnog teksta izbace svi detalji koji bi mogli da odvedu u suprotnom smeru, tako da su na kraju sve nesuglasice i izmirene, zaljubljeni su ujedinjeni, stari prijatelji pomireni, duh oslobođen, a Kaliban dobio novo odelo. Spisak Šekspirovih likova, kao i sam tekst, su redukovani, a tumače ih: Kevin Ferđani, Maržori Žezber, Isam Kadiši, Iren Reva, Renato Đulijani. 

bura-sekspir-festival2

Šekspirova „Bura“ je jedno od njegovih poslednjih dela i može se tumačiti iz različitih aspekata. Za Irinu Bruk to je veza sa ocem, jer su godinama vodili razgovore o suštini dela.  Prema njenim rečima ono je poput morske dubine, jer nikad nismo dosegli ni dubinu ovog dela. Već poznata priča dobila je novu vizuru, likovi mirno more, a ekipa veliki aplauz. 

Večeras će se u Vili Stanković publici predstaviti „Bridge House Theatre“ iz Londona, predstavom „Bogojavljenska noć“, reditelja Gaja Retalaka, sa početkom u 20 časova.

Foto: Jelena IvanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste