“Ko je ubio Dženis Džoplin?” premijerno u Srpskom narodnom pozorištu


“Ko je ubio Dženis Džoplin?” predstava  je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope – OPENS, čija je premijera zakazana za ponedeljak, 9. marta, na Kamernoj sceni sa početkom od 20.30 časova.

 “Ko je ubio Dženis Džoplin?” intrigantna je  predstava sa raznovrsnom muzičkom pratnjom koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog “Lendmark” hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Ko je ubio Dženis Džoplin?  Da li su to porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?    

Rediteljka Sonja Petrović, kojoj je Dženis Džoplin bila uzor i inspiracija u tinejdžerskom periodu, naznačila je kako je važno da se ne uklapamo u određene kalupe i društvene uloge: 

“Kada sam razmišljala o tome da uradim predstavu o osobi, uvek sam o njoj mislila kao o dvema osobama – jednu Dženis Džoplin koju niko ne zna i drugu koju svi mi znamo danas. Ja sam ih nazvala uzrok i posledica. Jedna priča o nesigurnoj, nežnoj, neprihvaćenoj i nezaštićenoj devojčici i ona druga o hrabroj, agresivnoj začetnici novog spiska kriterijuma za žene. Ono što ne znamo je zašto je i kako ona postala takva. Ona u toku svog života na sve što je želela stalno je nailazila na zidove i konkretne kalupe u koje mora da se uklopi, na šta nikad nije pristala, što je dovelo u situaciji da je ostala sama i neprihvaćena, i to je ono što je nju ubilo. Pošto Dženis Džoplin kaže “Don’t  compromise yourself you’re all you’ve got” tim sam se najviše vodila. Ako je ona mogla u tom trenutku da pomeri društvo na taj način i uopšte prava žena i pojavu žene u muzici onda nemamo prava da kažemo da ne možemo da budemo ono što jesmo.”

Iako je ostvaren ogroman napredak kada govorimo o ravnopravnosti i pravima devojaka i mladih žena, ipak je postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka nedovršen posao našeg vremena. Stvarne promene za većinu žena i devojaka u svetu su spore i mučne, a odsustvo podrške može dovesti do posledica na koje ova predstava i ukazuje.

“Dženis Džoplin danas se vezuje za narkomaniju i neke druge društvene probleme, njen deo doprinosa muzike i talenta uvek se stavlja u neki drugi plan, a sa druge strane koliko mladi danas znaju ko je Dženis Džoplin. Ideja je bila da kroz primer jedne devojke koja nije bila prihvaćena od svoje sredine, koja nije imala podršku ni porodice, ni drugih koji su živeli u istom gradu, samo zato što je bila malo drugačija; želimo da na taj način pokažemo devojkama danas da stvarno imaju pravo da budu to što jesu. Treba da počnemo da pričamo o srži problema, a to su rodne uloge, kalupi u koje nas stavljaju svaki dan, neke norme koje nam društvo određuje  da po njima treba da se ponašamo, a koje, nažalost, kada se dešavaju dovedu do nekih posledica kao što ćemo moći da vidimo u ovoj predstavi .Na taj način želimo da poručimo da svi koji su drugačiji u društvu imaju pravo da budu to što jesu, a da je potrebno da celo društvo da svoj dopinos.” - istakla je Dobrila Marković, asistentkinja programskog koordinatora OPENS- a.

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” realizuje se u okviru programa OPENS-a “Raznoliki mladi u raznolikim društvima – girl’ş power “ Deo zarade od predstave biće namenjen osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih.

Rediteljka je Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić. U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, uz muzičku podršku UV benda u sastavu: Petar Banjac, Filip Grubač, Igor Sakač.

Repriza predstave je zakazana za 17. mart na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: V. Vukadinović



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste