„Ko se boji Isadore Duncan” gostuje u Pozorištu na Terazijama

Katarina Đoković
06. maj 2019.

Novi mjuzikl Viva Dance Akademije pod nazivom „Ko se boji Isadore Duncan” nakon gostovanja u Srpskom narodnom pozorištu, Galeriji Matice srpske i NIS-u, u četvrtak 9. maja od 19.30 časova biće izveden u Pozorištu na Terazijama u Beogradu.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl „Ko se boji Isadore Duncan“ predstavlja tragičan i buran život balerine Isadore Duncan od njenog detinjstva, mladosti, pa sve do tragične smrti. Život začetnice savremenog plesa upoznajemo kroz bunt prema uštogljenom društvu, autoritetima, nametnutim vrednostima i sistemu u kojem je odrastala, te beskrajnoj borbi za slobodu. Još kao devojčica od dvanaest godina, Isidora se zaklinje da se nikada neće udati, da se nikada neće predati nikakvim zahtevima osim istini i lepoti, jer je to sve što poznajemo na zemlji i jedino što treba da znamo.

Njen život bio je tragičan, ispunjen tugom i gubicima, a ples je bio jedino sigurno mesto na kom je ona bila svoja, slobodna i radosna. Nije odstupala od ideja da umetnost mora biti živa i slobodna čak i kada su njeni savremenici pokazivali prezir prema njenom plesu i načinu života. Na scenu je izlazila bosa, u prozirnim kostimima i svojim performansima pomerala dotadašnje granice u baletu, tvrdeći da ples ne sme da ima granice forme, već da dozvoli umetniku da se izrazi.

Biografski mjuzikl „Ko se boji Isadore Duncan” nastao je u produkciji Viva Dance Akademije pod vođstvom koreografkinje i trenera Gordane Oreščanin. Režiju i dramaturgiju predstave potpisuje Gea Gojak, dok koreografiju potpisuju Gordana Oreščanin i Aleksandar Boškov uz gostujuće koreografe: Dijanu Kozarski, Mitju Popovski i Anu Vesel Križaj.

Glavna uloga Isadore Duncan pripala je balerini Uni Duraković. Uz plesače Viva Dance akademije u mjuziklu igraju gostujući plesači Megablast studija iz Velike Gorice, kao i studenti glume Akademije umetnosti iz Novog Sada na mađarskom jeziku.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste