„Ko se boji Virdžinije Vulf“ i Rade Šerbedžija posle tri decenije u BDP-u


Beogradska premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički, biće izvedena 9. oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu. Predstava je nastala kao koprodukcija BDP-a i “Ulysses” Teatra sa Briona, gde je premijerno izvedena u julu ove godine. U predstavi igraju Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović-Darvaš, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom i Romina Tonković u alternaciji sa Nikom Ivančić.

Posebno interesovanje javnosti izazvao je povratak Radeta Šerbedžije na beogradsku pozorišnu scenu, gde će posle skoro trideset godina zaigrati u  komadu u kom je igrao i 1991. godine takođe u BDP-u, zajedno sa Mirjanom Karanović, Željkom Cvjetan i Aleksandrom Alačem. On je istakao kako voli ovaj komad isto kao što ga je voleo i ’91 i da neke uloge čovek može igrati i nakon dvadeset godina, a takva je i uloga Džordža, koja zahteva zrelost i iskustvo.

 „Ovaj komad je svevremen jer na jedan tačan način govori o osnovnim odnosima između muškarca i žene, o ljubavi i svemu ostalom što uz tu ljubav ide: malo svađe, malo mržnje, bratstva, svega ima u toj ljubavi. Po mom mišljenju je ovo jedan od najdivnijih komada dvadesetog veka, napisan je briljantno. Naravno, to je i stvar prevoda, dramski tekstovi moraju biti briljantno prevedeni, vrlo retko dosegnu taj originalni jezik, ali  smo radili puno i strašno sam zadovoljan kako smo doterali prevod“, rekao je Šerbedžija o predstavi i dodao:

„Uvek sam u teatru najviše voleo pravu interakciju između glumaca. To partnerstvo mi je najvažnije u teatru, a u ovom komadu je to toliko važno i uživam igrati sa Katarinom Bistrović, koja je čudo od glumice, i sa našim mladim glumcima, briljantnim Milanom Marićem i naše dve studentkinje koje u alternaciji igraju Hani.“

Radnja predstave je smeštena u period pedesetih godina, u stan sredovečnog bračnog para, univerzitetskog profesora Džordža i dekanove ćerke Marte koji potaknuti alkoholom započinju raspravu u koju uključuju i svoje goste. U iscrpljujućoj verbalnoj i emotivnoj igri oni raskrinkavaju lažnu idilu malograđanskog života, otvarajući prostor za propitivanje utemeljenih društvenih konvencija.

Rediteljka Lenka Udovički objasnila je važnost tematike ove predstave, poredeći istorijski trenutak u koji je smeštena priča sa vremenom u kome živimo:

„Jedna od dilema kada smo postavljali komad bila je da li ga izmeštati  vremenski ili ne. On je pisan krajem pedesetih godina, u trenutku posle Drugog svetskog rata kada je krenuo progres u Americi i kada je model porodice, uspešnog muškarca, uspešne žene i ceo taj marketing, prodaja američkog sna, uzeo potpuni zamah. Nasuprot tome su ova dva bračna para sa svim svojim ranjivostima, problemima, unutrašnjim konfliktima, neuspesima. Mislim da je baš taj istorijski momenat bitan zato što je nakon Drugog svetskog rata, kao što se posle svakog rata desi, došlo do emancipacije žena. Međutim, dolaze pedesetih, muškarci su se vratili i žene ponovo treba da se vrate u kuću, opet su stisnute, predstavljaju ukras, ako se i obrazuju njihov život treba da bude posvećen mužu i familiji. Nije to baš danas tako, ali mislim da su sve to neki problemi koje i dalje nismo rešili i da je baš zanimljivo pogledati tu problematiku u trenutku pedesetih, gde je vrlo očigledno, a sve se to nastavlja i danas“, rekla je ona.

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ će se nakon premijere naći na stalnom repertoaru BDP-a. Prva repriza je 10. oktobra, a naredna izvođenja zakazana su za 27, 28, i 29. novembar. Svoj prvi festivalski nastup predstava će imati 12. oktobra u Kragujevcu, na četrnaestom Joakim Inter Festu.

Foto:  Darja Štravs Tisu (bdp.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste