Koliko je pravda pravedna?


Na četvrtoj večeri IV Pozorišnog proleća u Šapcu odigrana je predstava „Veštice iz Salema“, po tekstu Artura Milera, u režiji Nikite Milivojevića, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture u Novom Sadu.

Dramu „Veštice iz Salema“ Miler je napisao po istinitim događajima s kraja 17. veka koji su se odigrali u Salemu, u Masačusetsu. Naime, postojao je javni lov na veštice i tamošnji sud je organizovao javna suđenja ovim ženama. Iako su im bile pripisivane natprirodne moći, za sve pojave za koje su osuđivane postojalo je i vrlo legitimno objašnjenje. Uprkos tome, ubijeno je pedesetak ljudi, većinom žena. Zbog susedske svađe sveštenika željnog osvete i nekoliko devojaka koje su pristale da igraju ulogu posednutih, pobijeni su siromašni, oni kojih su stanovnici Salema želeli da se reše ili čiju su imovinu želeli da otmu, kao i sve slobodoumne i razborite žene. Drama je napisana tako da u fokus stavlja Džona Proktora (Branislav Jerković) i njegovu suprugu Elizabet (Marija Medenica), mada se ne bi moglo reći da su oni i glavni junaci. Likovi su tako pažljivo i precizno građeni da svako od njih nosi delić protagoniste. Doživljavajući lični krah, Proktorovi nailaze i na javnu osudu, a Džon postaje prvi muškarac koji je optužen za veštičarenje.

Ovaj tekst je prožet dozom mističnosti, a Milivojević pronalazi fantastična rešenja kojima tu mistiku prenosi publici. Tome doprinosi i savršeni odabir muzike Amalije Benet, koja i  scenskim pokretom gradi jedan novi dramski svet koji publici ne dozvoljava da skrene pogled sa scene ni na sekund. Deset devojaka na sceni zaista postoje kao jedna celina i takav pristup pozorišnom jeziku gotovo je jedinstven kada je reč o srpskom teatru. Jasno, precizno i bravurozno glumci Srpskog narodnog pozorišta na scenu donose ovu uvek aktuelnu priču o nepravdi, besmislu, lažima i istini.

U predstavi igraju: Jelena Đulvezan, Teodora Marčeta, Sonja Isailović, Nina Rukavina, Mia Simonović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Miroslav Fabri, Marija Medenica, Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelović, Nenad Pećinar, Milan Kovačević, Gordana Kamenarović, Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nikolina Vujević i Nevena Nerandžić.

Večeras je na repertoaru predstava „Tartif” u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, čiji je autor i reditelj Igor Vuk Torbica.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste