Konkurs za učešće na 6. Zlatnoj kulisi


31. jan 2020.

Studentski kulturni centar Kragujevac će i ove godine biti nosilac Festivala amaterskih pozorišta Zlatna kulisa, šestog po redu. Festival će se održati u periodu od 12. do 15. marta. I ovoga puta, cilj festivala je predstavljanje nekih od najboljih savremenih amaterskih i akademskih teatarskih ostvarenja regiona. Iako relativno mlad festival, Kulisa je za kratko vreme privukla pažnju velikog broja amaterskih i akademskih pozorišta čitavog regiona i uspešno se pozicionirala na mapi regionalnih festivala koji promovišu i afirmišu amatersko bavljenje pozorišnom umetnošću.

Ciljevi festivala su:

– podsticanje masovnosti i kvaliteta pozorišne produkcije na polju amaterizma;

– kreiranje okvira za okupljanje pozorišnih entuzijasta i razmenu iskustava, kreativnih impulsa, ideja i planova o putevima razvoja pozorišnog amaterizma;

– uticaj na repertoarsku politiku pozorišnih ansambala, koja će najbolje odražavati kulturne tekovine regiona i pratiti dostignuća domaće i svetske dramske književnosti i pozorišnog života.

Odluku o ovogodišnjem repertoaru festivala donosiće, zajedno sa Umetničkim savetom, selektor festivala Dragan Jakovljević, reditelj Knjaževsko-srpskog teatra. A odluku o najboljima, kao i prethodnih godina, donosiće dva žirija:

– Stručni žiri, u sastavu tri člana: Bojan Dimitrijević, pozorišni i filmski glumac, Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta Sombor i Stefan Pavlović, umetnički rukovodilac Krik teatra.

– Žiri učesnika, koji čini po jedan od predstavnika svakog ansambla.

Na festivalu može da učestvuje najviše 8 predstava koje će se takmičiti za nagrade.To znači da će ti članovi imati obavezu da prate sve predstave, a troškove njihovog smeštaja i ishrane snosiće organizator.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na festivalu, neophodno je da, najkasnije do 14. februara, dostavite popunjenu prijavu, 4 fotografije, kao i link za snimak predstave, na osnovu čega će selektor i Savet festivala odlučiti o Vašem učešću  i o svojoj odluci Vas obavestiti najkasnije do 21. februara. Takođe, veoma je važno da glumačka postava predstave prikazane na snimku bude planirana i za samo potencijalno izvođenje na festivalu, uz maksimalni izuzetak do dve alternacije. Troškove puta snosi učesnik festivala, a troškove ishrane i sve ostale troškove snosi organizator, SKC Kragujevac.

Prijavu i link možete poslati na mejl adrese: jelena@skckg.com i goca@skckg.com .Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste