„Kosa“ – novi razlog za bunt!


Premijera predstave „Kosa“ u režiji Petera Telihaija, a u koprodukciji Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, zakazana je za petak, 6. decembar, na Velikoj sceni Pozorišta mladih, s početkom u 20 časova.

kosa-vest-premijera1

Prvobitno, mjuzikl je nastao je kao bunt protiv rata u Vijetnamu, dok je ova verzija prvenstveno slika dašnje generacije. Robert Lenard, koji je i radio na adaptaciji teksta to objašnjava ovako: „Kad smo počeli da razgovaramo sa Peterom, pominjali smo više verzija teksta. Jedno je bilo sigurno – ono što se igralo na Brodveju je više tekst nekog performansa koji se sastoji od tih 40, 50 songova koji zapravo daju energiju svemu tome. Složili smo se da nije uopšte slučajno što je Forman dao jednu priču kao narativno telo, kao i taj obrt koji se dešava na kraju filma, napravivši od nje pravu tragediju. Zato smo odlučili da pre svega pratimo filmsku priču, ali sa nekim intervencijama koje bi tekst vezivale za nas. Dodali smo neku refleksiju teatra, koju smo smatrali jako bitnom. (...) ’68. kad je „Kosa“ nastala na Brodveju bila je jedan bunt protiv veoma konkretne situacije – rata u Vijetnamu i svega što se dešavalo u Americi, to ne treba da se nacta, svi znamo o čemu se radi. Posle 50 godina bi trebalo ili da se nacrta ili da nađemo novi razlog za bunt“.

Za reditelja Petera Telihaija ovo je jedna priča, u biti interesantnija od songova, o mladima na pragu odrastanja, koji je, s jedne strane ozbiljan i dosta odlučuje o životu i formiranju ličnosti, a s druge vrlo smešan i nespretan proces.

kosa-vest-premijera2

Glumačka ekipa sastavljena je od šest glumaca iz Pozorišta mladih i šest iz Novosadskog pozorišta, kojima će se priključiti i studenti sa treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i živi bend na sceni.

„Kosa“

Reditelj: Peter Telihaji

Adaptacija: Robert Lenard

Koreograf: Peter Kovač Geržon

Scenograf: Dženi Horvat

Kostimograf: Biljana Grgur

Igraju:

Aleksa Ilić, Darko Radojević, Ištvan Kereši, Danilo Milovanović, Kristina Savkov, Branka Dieneš, Zoltan Šiermer, Agota Ferenc, Judit, Laslo, Mihajlo Nestorović, Silvija Križan, Dejan Šarković, Atila Nemet, Čanad Borši, Jovan Veljković, Filip Klicov, Stefan Starčević, Aleksa JovčićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste