Lažni sjaj porodice na sedmoj večeri „Teatra na raskršću”

Jovana Stanković
18. mar 2019.

Na sedmoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je predstava „Festen“, po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža, u adaptaciji Saške Boškovske, režiji Zoje Buzalkovske, a u produkciji Dramskog teatra Skoplje iz Severne Makedonije.

Scenografija je svedena na minimum, a među rekvizitima se izdvaja kada, koja simbolizuje mesto smrti jednog od pripadnika te velike, patrijarhalne porodice. Naime, svi članovi se okupljaju u porodičnoj kući kako bi proslavili 60. rođendan oca Helgea (Dime Ilijev). Kako pristižu, Mihael (Dejan Lilić) sa ženom Mete (Emilija Micevska) i ćerkom (Anastasija Anevska), Kristijan (Aleksandar Stepanuleski) i Helene (Sonja Stamboldžioska), iz njihovih dijaloga saznajemo dosta o međuljudskim odnosima u porodici. Kako stupa na scenu, Kristijan je nervozan, zabrinut i već se u njegovom izrazu može pročitati da je on glavni akter svih predstojećih događaja na proslavi.

festen-teatar-na-raskrscu

Ova predstava se bavi jednim ozbiljnim problemom pred kojim se vrlo lako zatvaraju oči i koji se često prećutkuje. U pitanju je incestuozna veza oca Helgea sa blizancima Kristijanom i Lindom. Kada Kristijan tu strašnu istinu prvi put izgovori na sceni, niko mu ne poveruje i svi nonšalantno nastavljaju sa večerom. Oni ne samo da mu ne veruju, već su ubeđeni da Kristijan izmišlja. Otac pokušava da se odbrani sinovljevim ludilom, a majka (Ljiljana Veljanova) ostaje slepa, iako je sin podseća da je jednom i svojim očima videla šta se dešava i da je odlučila da se pravi da nije.

Ovo je drama koja se bavi i problemom lažnog sjaja. Svi su doterani, uglađeni, nasmejani, ali svoja prava lica otkrivaju u trenutku kada su sami u svojim sobama. Dok su svi zajedno, sve je idilično i sjajno, a zapravo se ispod te fasade sakriva veliki i ozbiljan problem, koji može izazvati tragediju.

Ansambl je odličan i u kolektivnoj i u individualnoj igri. Likovi su interpretirani bez preterivanja i prenaglašenosti, dozirano. Ipak, ovaj zaplet na kraju dobija mlak epilog. Otac je odbačen od čitave porodice, a nakon svih strašnih priznanja, očekuje se i daleko tragičniji ishod.

U predstavi igraju: Aleksandar Stepanuleski, Dejan Lilić, Sonja Stamboldžioska, Dime Iliev, Liljana Veljanova, Emilija Micevska, Dimitrija Doksevski, Laze Manaskovski, Đorgi Todorovski, Tamara Ristoska, Predrag Pavlovski, Zlatko Mitreski, Deniz Abdula i Anastasija Anevska.

Večeras će na festivalu „Teatar na raskršću“ biti odigrana poslednja takmičarska predstava „Sumrak bogova“, po tekstu Ivora Martinića napisanom po ugledu na filmski scenario Lukina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka, u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor iz Slovenije.

Foto: Narodno pozorište NišPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste