Lažni sjaj porodice na sedmoj večeri „Teatra na raskršću”


Na sedmoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je predstava „Festen“, po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža, u adaptaciji Saške Boškovske, režiji Zoje Buzalkovske, a u produkciji Dramskog teatra Skoplje iz Severne Makedonije.

Scenografija je svedena na minimum, a među rekvizitima se izdvaja kada, koja simbolizuje mesto smrti jednog od pripadnika te velike, patrijarhalne porodice. Naime, svi članovi se okupljaju u porodičnoj kući kako bi proslavili 60. rođendan oca Helgea (Dime Ilijev). Kako pristižu, Mihael (Dejan Lilić) sa ženom Mete (Emilija Micevska) i ćerkom (Anastasija Anevska), Kristijan (Aleksandar Stepanuleski) i Helene (Sonja Stamboldžioska), iz njihovih dijaloga saznajemo dosta o međuljudskim odnosima u porodici. Kako stupa na scenu, Kristijan je nervozan, zabrinut i već se u njegovom izrazu može pročitati da je on glavni akter svih predstojećih događaja na proslavi.

festen-teatar-na-raskrscu

Ova predstava se bavi jednim ozbiljnim problemom pred kojim se vrlo lako zatvaraju oči i koji se često prećutkuje. U pitanju je incestuozna veza oca Helgea sa blizancima Kristijanom i Lindom. Kada Kristijan tu strašnu istinu prvi put izgovori na sceni, niko mu ne poveruje i svi nonšalantno nastavljaju sa večerom. Oni ne samo da mu ne veruju, već su ubeđeni da Kristijan izmišlja. Otac pokušava da se odbrani sinovljevim ludilom, a majka (Ljiljana Veljanova) ostaje slepa, iako je sin podseća da je jednom i svojim očima videla šta se dešava i da je odlučila da se pravi da nije.

Ovo je drama koja se bavi i problemom lažnog sjaja. Svi su doterani, uglađeni, nasmejani, ali svoja prava lica otkrivaju u trenutku kada su sami u svojim sobama. Dok su svi zajedno, sve je idilično i sjajno, a zapravo se ispod te fasade sakriva veliki i ozbiljan problem, koji može izazvati tragediju.

Ansambl je odličan i u kolektivnoj i u individualnoj igri. Likovi su interpretirani bez preterivanja i prenaglašenosti, dozirano. Ipak, ovaj zaplet na kraju dobija mlak epilog. Otac je odbačen od čitave porodice, a nakon svih strašnih priznanja, očekuje se i daleko tragičniji ishod.

U predstavi igraju: Aleksandar Stepanuleski, Dejan Lilić, Sonja Stamboldžioska, Dime Iliev, Liljana Veljanova, Emilija Micevska, Dimitrija Doksevski, Laze Manaskovski, Đorgi Todorovski, Tamara Ristoska, Predrag Pavlovski, Zlatko Mitreski, Deniz Abdula i Anastasija Anevska.

Večeras će na festivalu „Teatar na raskršću“ biti odigrana poslednja takmičarska predstava „Sumrak bogova“, po tekstu Ivora Martinića napisanom po ugledu na filmski scenario Lukina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka, u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor iz Slovenije.

Foto: Narodno pozorište NišPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste