Ljubav u doba apokalipse


Četvrte večeri festivala „Novi tvrđava teatar“, zbog oluje premeštenog na scenu Srpskog narodnog pozorišta, prikazana je predstava „Ventilator“, u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Gledališča Koper, koju je režirao Jaka Ivanc. 

Predstava je inspirisana komedijom zapleta Karla Goldonija pod nazovom „Lepeza“, a odigrana je na tri jezika – mađarskom, slovenačkom i srpskom, i zbog muzičkih delova i songova koji se savršeno uklapaju može se uvrstiti u mjuzikl. 

Do zabune dolazi kada Kandida vidi da njen dragi Evaristo daje poklon Đanini, koja je zapravo trebalo da bude samo posrednik, nakon čega sledi niz komičnih situacija i nesporazuma dok poklon konačno ne dođe u prave ruke, a ljubavnici budu zajedno. Završna pesma nosi i poruku predstave, a to je da se u životu sve okreće, baš kao ventilator.

Prateći pravila komedije del arte, reditelj ovo delo postavlja kao sumrak civilizacije, u svetu bez prirode, pretvorenog u pustinju, koji je doživela samo enklava sa najvećom stopom samoubistva, gde je jedini razlog za život – ljubav. Distopijska atmosfera je upotpunjena slikovitom scenografijom i kostimima napravljenim od plastičnih kesa i džakova za smeće, flaša, limenki i sličnih preživelih civilizacijskih tekovina. U takvom svetu ljudi su svedeni na animalni nivo, koji ovde ima isključivo komični efekat, jer su likovi zapravo nosioci fizičkih i karakternih osobina životinja, dodatno oubličenim živopisnim zvučnim efektima. Ceo projekat prikazuje jednu burlesknu sliku postapokaliptičnog sveta, u kojoj igraju: Igor Štamulak, Lehel Šoltiš, Anja Drnovšek, Gorazd Živalec, Zoltan Širmer, Judit Laslo, Tjaša Horvat, Rok Matek, Daniel Husta, Aleš Valič.

Sinoć je u Vili Stanković u Čortanovcima odigrana predstava „Žene iz Troje“, u režiji Nebojše Bradića.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste