„Lorencačo” premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu


Mada se pozorišna sezona bliži kraju, Jugoslovensko dramsko pozorište izlazi sa još jednom premijerom. Naime, premijerno izvođenje predstave „Lorencačo”, reditelja Borisa Liješevića, zakazano je za 28. maj na sceni „Ljuba Tadić”. Tekst je nastao kao adaptacija dela Alfreda de Misea, koje razmatra čoveka kao pojedinca i čoveka kao člana zajednice, njegovu odgovornost i moralnu dilemu da li borbu za opštu dobrobit staviti ispred lične egzistencije. U predstavi igraju: Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović.

„Ovo je jedan od onih komada koji imaju veliku istoriju, koji je puno puta rađen, kod nas već i zaboravljen. Uporište ima u istorijskom događaju, kada je firentinski vojvoda u januaru 1536. ubijen od strane svog rođaka Lorenca di Medičija, svog glavnog partnera u svim nepočinstvima. Lorenco je ubio vojvodu i napustio Firencu, nakon čega pokušava da organizuje ljude prognane iz Firence na pobunu. Međutim, kako nije naišao ni na kakvu podršku, on odlazi dalje u bekstvo. Nikome nije bio jasan njegov čin – on je ubio vojvodu, ali se ništa dalje nije dogodilo ni promenilo. Napisao je esej u kome objašnjava da je tiranoubistvo bila njegova dužnost i prema sebi i prema otadžbini i da je njegov san bio da vrati republiku, da se uspostavi zdravo društvo”, objasnio je reditelj Boris Liješević, nadovezujući se zatim na samu predstavu:

„Ovo je jedan vrlo opasan komad, značajan, živ. Govori o nemoralu koji dolazi sa najviših društvenih instanci, o sistemu koji proizvodi taj nemoral, o pojedincu koji pokušava da se nosi sa tim, pokušava da živi u tom nemoralnom društvu u kom vlada korupcija, nepotizam, tiranija. Govori o ljudima koji ne znaju da se nose s time, o ljudima koji pokušavaju da promene taj sistem. Međutim, ljudi su izgubili nadu da išta mogu da promene, izgubili su veru, ne veruju više  ni u sebe, u snagu svog glasa, svog bića, zahvatlia ih je ravnodušnost, apatija.”

Glumac Marko Janketić, koji tumači naslovnu ulogu Lorenca di Medičija, rekao je kako je za njega „Lorencačo” priča o izgubljenoj veri u ljude i kako je za njega to veoma lično pitanje. "Zašto smo izgubili veru jedni u druge?", pita se on.

Branislav Lečić istakao je kako je Liješević svojom režijom uspeo da postigne da komad ne bude zatvoren u klasičnoj priči vremena u kome je smeštena radnja, već da moderno korespondira sa publikom i našim bićem danas.

„Ono što je meni ovde uzbudljivo jeste čitav niz pitanja koji se pojavljuju na temu ljudske egzistencije i svesti u trenutku kada više nije samo lični problem u pitanju – lična egzistencija, smisao života, pronalaženje sopstvene sreće. Ovde  se radi o veoma važnoj dilemi: da li čovek treba da se postavi pojedinačno i egoistično kada je u pitanju divlje vreme u kome je potrebno sagledati svoju javnu ulogu u prostoru i vremenu jer je svestan da u javnom prostoru nešto ne funkcioniše i da nešto treba zajedničkim snagama promeniti. A promena i ta želja za promenom ne donosi uvek dobre rezultate, ali je to ljudska stvar, prosto stvar čoveka, pojedinca i društva. Jako je važno prisustvovati ovom komadu jer otvara to pitanje i na filozofoskom i na egzistencijalnom - praktičnom nivou”, rekao je on.

Cela glumačka  ekipa istakla je zadovoljstvo i međusobnom saradnjom i saradnjom sa rediteljem, navodeći rad sa Liješevićem nešto drugačije od onoga na šta su navikli i da zato veruju i u kvalitet rezulata takvog rada. Takva očekivanja izneo je na neobičan način u sportskom maniru i Gorčin Stojanović, koji potpisuje scenografiju:

„Po našem običaju izašli smo u najjačem sastavu, ovaj put bez golmana i centralnih bekova, ali tu je half linija Benčina,  Dragičević i Kuzmanović, na centru su Mićalović i Vasić i napred Lečić i Marić i sa svim u špicu Janketić, a tu je i trener Liješević. Pre četrdeset godina kup Lorencača nam je izmakao, ali sada  igramo ofanzivno, ostavićemo srce na terenu, daćemo svoj maksimum.”

Prva repriza zakazana je za 30. maj, a predstava je na repertoaru i 3, 4. i 6. juna.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste