Magija trenutka Ernesta Bošnjaka


Prva predstava, odigrana u takmičarskom delu festivala „Teatar na raskršću“, jeste „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta iz Sombora, kao autorski projekat Kokana Mladenovića, koji je za dramski predložak uzeo dramu Radoslava Dorića.

„Kada smo počeli da radimo na ovoj predstavi, krenuli smo sa dramom Radoslava Dorića. Počeli smo da štrihujemo i u jednom momentu smo shvatili da kasapimo jednu dobru dramu, jednog sjajnog pisca. Tada je Kokan izašao sa predlogom da radimo predstavu koja će isključiti tekst, a meni je, kao glumcu,  bilo vrlo primamljivo da tako nešto postavimo na scenu“, rekao je Saša Torlaković, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru.

Sigurno očekujete da u daljem tekstu čitate o političkoj angažovanosti ove predstave, o užasima koji su zadesili ovaj narod i koje je Kokan Mladenović vešto postavio na scenu. Toga neće biti, baš zato što je ova predstava na prvom mestu jako lepa, protkana nesvakidašnjom emocijom. Veličina jednog reditelja ogleda se upravo u tome. Mladenović na scenu postavlja jednu divnu priču o Ernestu Bošnjaku. Ipak, naziru se društveno angažovani elementi. Naime, u liku gradonačelnika (Branislav Jerković) možemo pročitati večitu borbu umetnika čiji rad i čiji snovi u nekom smislu zavise od konzervativne vlasti.

Ernest Bošnjak (Marko Marković) u Sombor donosi ondašnje čudo – film. On sanja da od Sombora napravi grad koji će prosperirati od filmske umetnosti. I opet dolazimo do one ključne stvari – danas bismo imali razvijenu filmsku industriju da umetnik nije bio neshvaćen u sredini u kojoj je stvarao. Na sceni se odvija i njegova ljubavna priča sa Irenom Bošnjak (Danica Grubački), koja u stvarnom životu nije imala ishod kakav doživljava u ovoj predstavi.

Glumci ne izgovaraju tekst, provlači se tek nekoliko replika na početku, ali svojim talentom, izvanrednom glumačkom igrom, pokretom i najpre emocijom, oni pred očima publike stvaraju jednu predstavu koja je zaista nežna poput sna. Scenski pokret (Andreja Kulešević), kostimi (Tatjana Radišić) i scenografija (Marija Kalabić) izgovaraju dobar deo ove priče, no, ono što ostaje najupečatljivije jeste muzika. Izvodi se uživo, kompozitor je Irena Popović Dragović, a sa njom je izvodi Nikola Dragović. Svaki ton nosi određenu emociju koja u tom sklopu na sceni i te kako postaje opipljiva. Ovo je svakako predstava koje će vas iznova vraćati u pozorište.

U predstavi igraju: Marko Marković, David Tasić Daf, Branislav Jerković, Danica Grubački, Vanja Nenadić, Ivana V. Jovanović, Dragana Šuša, Milijana Makević, Nemanja Bakić, Aleksandar Vuković i Minja Peković/Marta Bereš/Andreja Kulešević.

Večeras su na programu dve predstave: u 19 h u sali Narodnog pozorišta u Nišu „We were born naked and the rest is…“ u produkciji „Međunarodnog teatarskog festivala – Scena MESS“ iz Sarajeva, a po motivima „Anarhije u Bavarskoj“ R.V. Fasbindera, u režiji Floriana Fišera; u 21 h u sali Pozorišta lutaka u Nišu „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, Karla Marksa, u režiji Andraša Urbana.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste