Majski “Teatarski most” Beogradskog dramskog pozorišta


Tokom maja meseca na sceni Beogradskog dramskog pozorišta gostovaće izuzetno uspešne i nagrađivane predstave niškog Narodnog, te Kruševačkog i Šabačkog pozorišta.

Najpre će ansambl teatra iz Niša – 24. maja izvesti kultnu predstavu “Edmund Kin” Hadija Kurića, u režiji Irfana Mensura, koja se izvodi već više od deset godina pred prepunom salom.

Glavni junak ove predstave je veliki engleski glumac i zavodnik, Edmund Kin, o čijoj sudbini su pisali i Dima Otac i Sartr. Kurić akcenat stavlja na uzbudljivu, inspirativnu priču o glumcima, u kojoj se Kin, romantik, ekscentrik, narkoman, alkoholičar, junak, bori za sve one ideale i vrednosti koje se i danas zaboravljaju i zapostavljaju.

U ovom domišljatom prikazu nestalne glumčeve sudbine igraju Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Milena Jakšić, Snežana Petrović, Aleksandar Mihailović i u naslovnoj ulozi Dejan Cicmilović. Kostime radila Biljana Krstić, a muziku komponovao Nenad Milosavljević-Galija.

Na domaćim i međunarodnim festivalima predstava je dobila veliki broj nagrada (u Kragujevcu, Zaječaru, Užicu), a učestvovala je i u Belgorodu u Rusiji, na Festivalu “Mihail Ščepkin - Glumcima na dar”.

Tri dana kasnije, 27. maja publici BDP-a predstaviće se ansambl Kruševačkog pozorišta – predstavom “Buzdovan" Kleme Grubišića, u režiji Predraga Stojmenovića.

Režijom ove pučke komedije “o jubavi kapetana Nikole Ivulića” iz 18. veka, Stojmenović je ostvario zamisao da dočara Makarane u vreme smenjivanja vlastodržaca, Turaka, Mlečana, Francuza i Austrijanaca, koji balansiraju između velikih sila za sitne privilegije. U zanimljivoj postavci situacija, „smejući se likovima, podsmevamo se sebi, a ispod smeha ostaje gorak sloj prepoznatljivosti današnjeg čoveka”, kaže reditelj.

Predstava je premijerno izvedena u oktobru prošle godine, na Dan Kruševačkog pozorišta. Igraju Dejan Tončić, Nikola Rakić, Nebojša Vranić, Biljana Nikolić, Dragan Marinković i gost Nemanja Milunović. Za scenografiju je zadužen Nenad Marković, kostimograf je Laza Popović, a lektura specifičnog govora poverena je Radovanu Kneževiću.

Šabačko pozorište odigraće 30. maja, dve godine nakon premijere na matičnoj sceni, predstavu “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača.

Reditelj podseća da delo poznatog češkog pisca Jaroslava Hašeka “Doživljaji dobrog vojnika Švejka” i danas slovi kao jedan od najvažnijih antiratnih romana dvadesetog veka. „Osnovna poluga komedije u ovom slučaju je suočavanje pretenciozne, nehumane birokratije sa logikom malog, naivnog čoveka koji sebe predstavlja kao idiota, mada čitalac zauvek ostaje zapitan koliko je to istina, a koliko svesna taktika preživljavanja“, smatra Lukač. On napominje da se u adaptaciji služio svim mogućim sredstvima improvizovanog pozorišta. „Pokušali smo da sledimo pre svega duh Jaroslava Hašeka, dopunjavajući njegove anegdote sopstvenim, na žalost, brojnim iskustvima koja svedoče o apsurdnosti rata i ogromne globalne mašinerije koja taj rat pothranjuje“, naglašava reditelj.

Uloge tumače gotovo svi članovi ansambla Šabačkog pozorišta: Bogoljub Mitić, Lazar Maksić, Miloš Vojnović, Ivana Jokić, Slađana Pajčić, Sijniša Maksimović, Deana Kostić, Veljko Eraković, Zoran Karajić, Ivan Tomašević i mnogi drugi. Kostimografiju potpisuje Selena Tomašević, kopozitor je Miroljub Aranđelović-Rasinski, a koreograf: Petar- Pjer Rajković.

Izvor: bdp.rs



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste