„Mamin dašak u svemiru“ i „Gradovi usamljenika“ na trećoj večeri Urban festa


Na trećoj večeri 15. Urban festa odigrane su predstave „Mamin dašak u svemiru“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša i „Gradovi usamljenika“ Nezavisnog omladinskog pozorišta „Nova scena-2“ iz Belgoroda iz Rusije.

„Mamin dašak u svemiru“ je predstava rađena po tekstu Kolin Fero „Zeko, zeko“, a u režiji Dušana Matejića. Tekst je prilagođen, pa osim što su imena ostala francuska, porodica koja je u fokusu prilično liči na jednu srpsku porodicu. Matejić je, pre svega, u svojoj režiji pristupio glumcima sa pedagoške strane, što je na kraju rezultiralo jednom predstavom koja ima svoj ustaljeni tok i život i koja iz igranja u igranje raste. Glumci se igraju na sceni, vešto koriste replike i sami sebi grade prostor za igru. Majka je stub ove porodice, stoga je ona jedan od centralnih likova. Ona se suočava sa životnim problemima kao što su razvod ćerke, loše ocene u školi najmlađeg sina, protivzakoniti poslovi kojima se bave njeni sinovi. Ona, ipak, uspeva da se drži iznad svega toga, a totalni krah doživljava zbog gubitka deteta. Gledajući ovu predstavu, sigurno ćete se pronaći, bilo da ste majka, ćerka ili sin. Scena je sve vreme protkana emocijom i prosto ne možete, a da se ne osetite uvučeno u predstavu.

Predstava „Gradovi usamljenika“ urađena je po tekstu Olega Ohotnikova, a u režiji Oksane Pogrebnjak. Ova predstava se bavi ozbiljnim problemom koji je sve prisutniji u Rusiji. Postoji mnogo šuma i nenaseljenih oblasti gde ljudi odlaze uglavnom poslom, a usled jakih zima i niskih temperatura, dešava se da se izgube. Zato je nastala organizacija Liza Alert, koja služi za potragu i spašavanje nestalih ljudi. Izuzetno je važno govoriti o ovakvom problemu, a još važnije je prići temi ozbiljno. Osim što ova predstava ima odličan izbor muzike, jako lep scenski pokret i dobru režiju, nažalost, izbor načina na koji bi se pristupilo ovoj temi je prilično banalan. Naime, protagonista Ilja, koji je sve vreme fiktivni lik, odlučuje da ode u sibirsku tajgu zbog toga što ga je ostavila devojka, pomislivši da ju je on prevario, a to se, zapravo, nije desilo. U jednom momentu, priča podseća na američke tinejdž filmove, a onda prelazi u ekstremnu tragediju kada Ilja ostaje bez hrane, vode i skloništa na -20 stepeni i ne uspeva da preživi. Da bi se govorilo o ovako ozbiljnoj temi, možda bi trebalo izmeniti način pristupa.

Večeras su na programu predstave „Garderober“ Teatra 5 iz Beograda i „Čekaonica za bolje sutra“ dramskog studija „Daske“ iz Laktaša, Bosne i Hercegovine.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste