"Mamin dašak u svemiru" trijumfovao na 5. Zlatnoj kulisi


Poslednjeg dana jubilarnog petog festivala “Zlatna kulisa” odigrana je predstava takmičarske selekcije “Gospodar muva” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta u Bečeju i predstava u čast nagrađenih, “Peščanik” Akademsko g pozorišta SKC-a iz Kragujevca.

Drama “Gospodar muva” rađena je po istoimenom romanu britanskog pisca Vilijama Goldinga. Radnja se dešava na pustom ostrvu, gde se posle avionske nesreće nalaze samo deca, bez odraslih osoba. I pored njihove ogromne želje i volje za preživljavanjem, prvenstveno neiskusno neslaganje preprasta u koškanje, a zatim i u ozbiljno svađanje između aktera. Boreći se za usvajanje pravila, ravnopravnost i pravdu, oni dopiru do mračne strane suživota u kojem se odriču ljudskih vrednosti i postaju krvoločne zveri. Sloboda postaje prognana. Urođeno ili naučeno zlo postaje najsnažnija emocija na planeti i prepreka svim ostalima. Uz podršku iracionalnosti, hiruško precizni bečejci predstavljaju nam jasan motiv postojanja sistema. Uz uigranost tima i neverovatno rediteljsko umeće, shvatamo da smo krvoločne zveri zapravo mi sami, doživotno gladni života. Da li bi smo svi postali Gospodari muva da nam se ukaže prilika?

U predstavi igraju Filip Sadžakov, Srđan Tomić, Gordana Adamov, Boris Dimitrijević, Nataša Stojačić, Vanja Bojović, Nikola Zečević, Teodora Zdravković, Stasja Štrbački, Sara Petković i Dimitrije Tucakov, dok režiju potpisuje Igor Pavlović.

Druga predstava, u čast nagrađenih, bila je predstava “Peščanik” Danila Kiša, u režiji Kostadina Stojadinova. Kišova potraga za osnovama ovog sveta, ovoga puta se prenela i na Akademsko pozorište SKC-a iz Kragujevca. Na sceni pratimo tok junakove svesti, koja ide do samih granica neuračunljivosti, potpunog savršenstva i čiste umetnosti. Četiri raznovrsna narativna toka čine da protagonista Eduard Sam ostane dosledan sebi, sve dok ga strah ne zagolica sa druge strane nepravde. Roman od 67 poglavlja, kragujevački glumci su gotovo otplesali na sceni dočaravši nam je sve Kišove nedoumice, pokušaje saznanja mehanizma i poraze smisla. Kada je Danilo Kiš za roman „Peščanik“ 1972. godine dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, na svečanom prijemu istakao je kako sumnja u opstanak umetnosti reči na evropskom vašaru književnog tržišta. Kragujevčani su delom opovrgnuli tu zamisao i sve Kišove reči, preko scene, su urezali duboko u naš smisao postojanja, prenoseći nam ljubav ka tom postojanju svega. Ikada.

U predstavi su igrali Ilija Ivanović, Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović Emilija Mihailović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić Rada Nestorović, Tamara Obrenović i Tatjana Nikolić.

NAGRADE

Stručni žiri, u sastavu: Boris Milivojević, glumac, Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu i Jelena Gojić, umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta studenata germanistike, jednoglasno je doneo sledeće odluke:

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Mamin dašak u svemiru”, Akademskog pozorišta SKC Niš. Najbolja komunikacija sa publikom i sve ono što krasi jedan pozorišni komad.

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Gospodar muva”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Briljantna i uverljiva glumačka igra, uz sjajno rediteljsko rukovođenje.

Treća nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Tanki zidovi” Akademskog pozorišta Branko Krsmanović Beograd. Visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog stvaralaštva.

Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Igoru Pavloviću za predstavu “Gospodar muva”, Dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej. Stilski ujednačena, kompleksna, uverljiva.

Nagrada za najbolju ulogu dodeljuje se Jovani Đorđević za ulogu Mama Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru”, Akademskokg pozorišta SKC Niš. Kompleksna i velika uloga za tako mladu glumicu, a igra tako uverljivo.

Nagrada za najbolju ulogu dodeljuje se Borisu Dimitirijeviću, za ulogu Pigija u predstavi “Gospodar muva”, Dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej. Koncentrisan, jednostavan i istinit.

Specijalna nagrada dodeljuje se predstavi “Creeps”, Dramskog studija Doma omladine Kragujevac. Za celokupno delo, angažman, režiju, i glumu.

Specijalna nagrada dodeljuje se glumačkom ansamblu predstave “Gospodar muva”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Visoko precizna, energetski ispunjena glumačka igra.

Specijalna nagrada dodeljuje se Mini Ćirić za predstavu “Tanki zidovi”, Akademskog pozorišta Branko Krsmanović Beograd. Za autorski projekat i kompletan scenski nastup, glumu, režiju, kostime, scenografiju i tekst.

Žiri učesnika doneo je sledeće odluke:

Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Mamin dašak u svemiru”, Akademskog pozorišta SKC Niš.

Nagrada “Dragomir Bojanić Gidra” za glumačku bravuru dodeljuje se Nebojši Milosavljeviću za ulogu inspektora u predstavi “Slučaj” Pozorišta Kulturnog centra Radoje Domanović, Rača.

Nagrada za glumačku bravuru “Mileva Žikić” dodeljuje se Jovani Đorđević za ulogu Mame Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru”.

Foto: Sanja Adamov i Jelena Petrović (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste