Mecosopran Ljubica Vraneš 27. maja prvi put u ulozi Karmen u Narodnom pozorištu


Mecosopran Ljubica Vraneš, prvi put u ovoj produkciji, nastupiće u ulozi Karmen, naslovne junakinje Bizeove istoimene opere koja će pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović biti izvedena 27. maja u 19:00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Mikaelu, devojku sa sela, dočaraće sopran Aleksandra Stamenković Garsija, rolu narednika Don Hozea pevaće tenor Dejan Maksimović, a toreadora Eskamilja, bariton Nebojša Babić.ljubica-vranes-vest

U ansamblu su i Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Darko Đorđević (Remendado), Pavle Žarkov (Dankairo), Miroslav Markovski (Morales), Vuk Matić (Zuniga) i Ivana Živadinović koja će debitovati u ulozi Mercedes.

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci“.

Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Opera u četiri čina "Karmen" po noveli Prospera Merimea u režiji Nebojše Bradića, imala je tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine.

Ovo remek delo slavnog francuskog kompozitora Žorža Bizea predstavlja jedan od najsnažnijih umetničkih izraza trijumfa strasti nad sentimentalnom ljubavlju.

Opera je komponovana na libreto koji su sastavili poznati majstori svoga zanata, Mejak i Alevi, koristeći pomenutu novelu, po porudžbini pariske Opere komik 1872. godine.

U odnosu na Merimeovu pripovetku, opera predstavlja moćnu poetsku nadgradnju kao plod smislenih strukturnih pomaka.

Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.

Izvor: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste