“Mera slobode je smeh”, poruka je prve Nušićijade “u izgnanstvu”

Nedeljka Borojević
20. Aug 2018.

Pod sloganom “Prognana, a slobodna”, u subotu 18. avgusta, na Dorćol Placu je održana prva, a deveta Nušićijada.

Nedelju dana uoči početka tradicionalne „Nušićijade“ u Ivanjici, u beogradskom Dorćol Placu održana je „Nušićijada u malom“. Festival su organizovale članice Udruženja “KudeS”, koje su pre 8 godina obnovile Nušićijadu i uspešno je organizovale u ovom mestu do prošle godine, kada su organizaciju preuzele nove gradske vlasti i zabranile im svako učešće u ovoj  manifestaciji. Ipak, članice Udruženja poručuju da nisu odustale od “Nušićijade” i da će nastaviti da se bore za kvalitetan umetnički program i sadržaj koji je oduvek bio srž ove manifestacije.

- Moje kolege i ja smo prezadovojni. Bilo je skepse od ljudi koji su iz Beograda da li će biti uspešno, hoće li privući publiku, pošto je vreme godišnjih odmora i slično, ali evo, kao što vidite, jedva prolazimo jedni pored drugih i predivno je. Ova naša scenografija je učinila da se osećamo kao da smo delom u Ivanjici i sve pomalo podseća na onu našu Nušićijadu - kazala je za naš portal Vera Jovanović, kooridinatorka festivala.

Dodaje da je važno da se kulturni radnici iz malih sredina ne povlače pred pritiskom moćnika, već da se umrežavaju i istrajavaju u svojim idejama, jer će u suprotnom Beograd postati jedino mesto u kome se čuje slobodna reč, a to se ne sme dozvoliti.

Program ovogodišnje „Nušićijade u malom“ počeo je razgovorom o izgnanstvu i slobodi, tokom koga su Minja Bogavac, Petar Arbutina, Milan Ćulibrk i Zoran Hamović konstatovali da bi Nušić možda zaključio da su prognani Nušićevci slobodniji od onih koji su na prividnoj slobodi, ali da svakako ne smemo dozvoliti da takvo stanje potraje.

- Nušićijada je bio festival sa dobrom praksom i ovo što se desilo je katastrofalno. Neprekidno govorim o važnosti decentralizacije kulture. Mislim da je sa ovom Nušićijadom propuštena šansa da to bude i Požegijada, i Kraljevijada, i mesto za razne druge inicijative koje su na lokalu izgubile svoj značaj. Ukoliko želimo da se opametimo, treba da gledamo šta nam se događa na lokalu. Imamo slučaj prognane Nušićijade. Ok, neka je u Beogradu. Možemo sve prognane stvari da dovučemo na jedno mesto i da to mesto bude centar, ali nije poenta da Srbija ima jedan centar već da ima mnogo centara - zaključila je Minja Bogavac za naš portal i dodala da će u znak podrške pozorište u Šapcu jednom mesečno realizovati programe sa “Nušićijade”.

Okupljanju u izgnanstvu, a na slobodi, pored verne ivanjičke, beogradske i publike iz svih krajeva zemlje, podršku su pružili i brojni umetnici i javne ličnosti. Poznati tv voditelj i humorističar Zoran Kesić istakao je da je jedini način za delovanje “prognanih” kulturnih radnika zapravo delovanje u ilegali.

- Svaki grad ima neku energiju i pokretačku snagu koja nema mogućnosti da se manifestuje u zvaničnim ustanovama. Zbog toga postoji ilegala. Kao što su bili Prle i Tihi, otpisani za vreme rata, sada to radi ova “prognana Nušićijada”. Kultura u Srbiji danas deluje iz ilegale, jer oficijalna kultura i projekti koji dobijaju sredstva u budžetu isključivo su po političkoj liniji. Ilegala, udruživanje i povezivanje na lokalu u domenu kulture, umetnosti, mladosti i ideja je nešto što ja vidim kao budućnost - naveo je Kesić za portal Hoću u pozorište.

Kolumnista i glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović smatra da je satira jedan od načina da se neke stvari lakše prihvate, ali da ona nema snažnijeg efekta u smislu da može nešto da promeni.

- Ova vlast u Srbiji se ponaša kao neka revolucionarna vlast, kao neki termiti koji moraju da zauzmu sve, pa i mesne zajednice. Vi nikada ranije niste imali da neko prati izbore u mesnim zajednicama. Tamo su sedela dva penzionera i igrala šah. Sad predsednik države dolazi na konferenciju za štampu sa izjavom da su u Šapcu pobedili u 11 mesnih zajednica. To je veoma smešna i apsurdna situacija. Sad su počeli da se zauzmaju festivali, a još malo će i po kafićima biti neki predstavnici vladajuće stranke koji će određivati koje će pivo da se toči, koja rakija ‘vata ili ne 'vata itd. Čudni ljudi!  - smatra Petrović.

Dodaje i da u Srbiji ima puno građanskih inicijativa, što je, smatra, dobro. Veruje da je to budućnost jer se više veruje “malim ljudima” koji deluju na lokalu nego političarima. Sa njegovim stavom slaže se i mladi glumac Reflektor teatra Đorđe Živadinović Grgur, koji je podsetio da u Srbiji postoje slične inicijative poput “Baš teatara” u Kragujevcu i “Anfiteatra” u Kraljevu.

- Ovo je način da nađeš neko alternativno mesto gde ćeš da objaviš problem i da kažeš šta je ono što žulja. Bilo bi super da se ovakva “Nušićijada” vrati u Ivanjicu, ali i da jedan istureni deo ostane ovde. Mislim da bi bilo odlično da se sva druga manja mesta inspirišu time i uzmu inicijativu u svoje ruke, pa da se po drugim manjim mestima pokrenu stvari kao što je Nušićijada.  Svako može da okupi svoju ekipu, posebno na nezavisnoj sceni, kao neku vrsta pozitivnog saučesništva. To je najbolji način da pokažemo da festivali, kultura i umetnost mogu da prežive i pobede sve vrste cenzura i progonstava - kazao je za naš portal Živadinović.

Svoju podršku Udruženju građana „KudeS“ pružio je i pokret “Novi optimizam”. Predstavnik pokreta Branislav Guta Grubački povukao je paralelu između “Prognane Nušićijade”, gašenja kluba “Zeleno zvono” i preseljenja “Novog optimizma” iz Zrenjanina u Beograd.

- Mislim da postoji mnogo metaforičnosti u ovom slučaju sa pričom “Novog optimizma”, odnosno “Zelenog zvona” iz kojeg je proistekao.  Priča koja je 25 godina bila poznata na regionalnom nivou preko noći je izbrisana gumicom. Tamo više ništa ne postoji. Izbrisali su svaki trag “Zelenog zvona”, ali srećom ostao je “Novi optimizam” koji deluje na teritoriji cele zemlje i pokrećemo mnoge važne teme. Nadam da se da će se  “Zeleno zvono” negde pojaviti. Za sada je ono ostalo legenda - podsetio je Grubački.  

Organiatori podsećaju da se izvorna Nušićijda vraća u Ivanjicu 23. avgusta sa ciljem “da nastavi započeto druženje na novim festivalskim mestima - na proplanku, pored jezera i da su svi su dobrodošli!”

Foto: NušićijadaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste