Mesto susreta već 77. godina na Crvenom Krstu


U sećanje na 20. februar 1948. godine i prvu odigranu premijeru Beogradskog dramskog pozorišta, i ovog februara rođendanska svečanost kuće obeležena je tradicionalnom dodelom priznanja istaknutim saradnicima za postignute rezultate u 2023. godini. 

Svečanost je otvorena sumiranjem zavidnih rezultata – BDP je prošle godine produciralo dvanaest premijera, osmislilo projekat „Novi glasovi” kao vid promocije mladih umetnika, studenata ili tek diplomiranih dramskih pisaca, reditelja i glumaca, zatim, izvelo je više od tri stotine predstava na matičnoj sceni i bilo oko sto dana na gostovanjima, dok je predstave ukupno gledalo preko sto hiljada ljudi. Zahvaljujući osmišljavanju i pokretanju dva festivala, „Ruta” i „Naši dani”, BDP je primljeno u Evropsku festivalsku asocijaciju koja obuhvata više od sto manifestacija u četrdeset zemalja. U obraćanju direktora pozorišta, Juga Radivojevića, istaknuta je važnost kontinuiteta tradicije jedne velike teatarske porodice: „Svi zajedno moramo raditi na podržavanju onoga što su generacije iza nas stvarale, sa verom da će se generacije koje dolaze osloniti na ono što mi sad stvaramo. Naša privilegija je ta da se bavimo poslom koji je prožet različitim vremenima, tako da možemo reći da mi, pozorišni staraoci i umetnici, imamo tapiju na sva vremena.”

Radivojević je podsetio na one koji su stvarali BDP, a koji nisu više sa nama – posebno na Jagoša Markovića, „čiji smo kutak napravili na mestu gde je obično ostavljao svoj bicikl, uz dve fotografije iz njegovih predstava koje će zauvek trajati: „Sumrak bogova” i „Divlje meso”, i uz njegov citat da je pozorište prečica do ljudske duše.” 

Nakon obraćanja direktora usledila je dodela nagrada najzaslužnijim članovima BDP porodice, gde je najpre izražena zahvalnost i odata počast onima koji se ne vide na sceni, ali bez čijeg rada i doprinosa ni scena ne bi izgledala onako kako je potrebno. Specijalne nagrade dodeljene su Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za partnersku igru, za uloge u predstavi „(Pra)faust” Borisa Liješevića. Nagrada za umetničko ostvarenje u predstavama BDP-a za članove ansambla kuće i gostujuće umetnike i autore dodeljena je Ani Janković za režiju predstave „Tiho, tiše” Milice Radojčić, izvedene u sklopu projekta „Novi glasovi”. Ozrenu Grabariću uručena je nagrada za ulogu Mefista u predstavi „(Pra)faust” i Švejka u predstavi „Švejk”: „U istoj godini on je na poseban način oslikao likove Mefista, simbola vražje i zle energije i uma, i dobroćudnog vojnika Švejka, arhetipa malog čoveka izgubljenog u ratnom vihoru i političkim igrarijama.” Grabarić je istakao da je ,,BDP postao nešto što teatar zaista i da treba da bude, a to je mesto susreta.” 

Glavnu nagradu za višegodišnji umetnički doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije „Tatjana Lukjanova”, odneo je glumac Miloš Biković, koji je svojim rečima i zatvorio ovu posebnu rođendansku svečanost: „Ako se čovek sastoji od duha i tela, onda pretpostavljam da bi pozorište, koje podražava život, koje služi čoveku, takođe, trebalo da se sastoji iz duha i tela. Ako je duh smisao, ono što tražimo, za čime tragamo i ono što ne možemo da percipiramo bez tela, a telo je forma, koje je bez smisla i bez duha samo trulež i pretvara se u prah, onda je pozorište tačka susreta duha i tela.” 

Uz prisećanja na postignute uspehe u prethodnoj godini, kojima se srpska pozorišna scena može pohvaliti, Beogradsko dramsko pozorište odlučno stupa ka novim premijerama i projektima i u 2024. godini. 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste