Minja Bogavac nova direktorka Šabačkog pozorišta

Šabačko pozorište
04. Jul 2018.

Na današnjoj, 23. sednici Skupštine grada Šapca, za direktorku Šabačkog pozorišta izabrana je Milena Minja Bogavac, spisateljica, dramaturškinja, rediteljka, scenarista, pesnikinja.

-Verujem da kultura mora da bude kritička, verujem da je to njena osnovna dužnost, ali i da ona čuva sve one priče koje baštinimo u kolektivnom sećanju. Volela bih da Šabačko pozorište bude mesto na kome se svi često srećemo, na kome raspravljamo priče koje su važne, prvo za lokalnu zajednicu, a zatim i šire, priče sa lokalnim temama ali univerzalnim značenjima, poručila je Minja Bogavac odbornicima u Skupštini grada Šapca.

Ona je predstavila svoj program i rekla da je Šabačko pozorište jedno od najuglednijih u Srbiji i da taj dostignuti standard nikako ne bi trebalo da se umanjuje, ali i da Šabačko pozorište može da bude primer inovativnog pristupa.

-Možemo pozorište da učinimo mobilnijim, otvorenijim za umetničke prakse koje dolaze sa nezavisne scene i otvorenije za savremenu estetiku. Pozorište mora da bude živo, da priča priče koje pričamo svi mi, mora da bude mesto okupljanja svih nas, kazala je Bogavac.

Prema njenim uverenjima, pozorište treba da bude centralna tačka u jednom društvu.

-Verujem da je pozorište veoma važno mesto za zajednicu, pozorište nikad ne nastaje u vakumu, ono je centralna tačka u jednom društvu. Kada to kažem ne mislim da je pozorište kuća svih nas, nego trg, prostor koji uvek mora da bude otvoren. Za početak možemo da pokušamo da pričamo lokalne priče. Čini mi se da će za Šabac to biti korisno kao povratak zajednici i njenim vrednostima, ali će biti korisno i za mene da se upoznam sa ovim gradom, istakla je Milena Bogavac.

Ona je slikovito objasnila ulogu kulture u zajednici.

-Uvek verujem da kulturi pripada mesto koje pripada kupatilu u stanu i da tu treba pošteno da se izribamo da ne bismo posle umirali od bolesti prljavih ruku, reči su Minje Bogovac.

Novi vršilac dužnosti Šabačkog pozorišta, Minja Bogovac, je dobitnik Sterijine nagrade 2018 za komad “Jami distrikt”, nagrada “Borislav Mihajlović – Mihiz” za dramsko stvaralaštvo, “Josip Kulundžić” za “izuzetan uspeh u oblasti pozorišta”, dve godišnje nagrade Malog pozorišta “Duško Radović”, nagrade “Andjelka Mihić” za umetničko delo koje se koristi feminističkim teorijama i nekoliko drugih.

Vodi pozorišnu trupu “Drama Mental Studio” koja je realizovala više od pedeset umetničkih projekata, a nezavisno od rada trupe Minja Bogovac saradjuje sa brojnim rediteljima, umetnicima, institucijama i organizacijama medju kojima su: Bitef, Bitef teatar, Centar E8, Reflektor teatar, Per, Art, , Forum za novi ples Srpskog narodnog pozorišta i druge. Koosnivačica je nezavisne pozorišne trupe Reflektor teatar u okviru koje radi kao dramaturškinja i rediteljka.

Od 2001. godine radi u organizaciji Bitefa, na ovom festivalu dobila je priznanje za Polifonu autorku. Od 2016. članica je Upravnog odbora Bitef festivala.

Izvor i foto: sabac.org



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste