Mira Banjac poručuje sa "Pozorišnog proleća": Kultura popravlja ono što političari pokvare

Šabačko pozorište
11. Apr 2017.

Ovaj festival je zbilja dragocen. Ne samo za Šabac, ze celu zemlju i za našu kulturu - kaže glumica Mira Banjac, član Umetničkog saveta "Pozorišnog proleća". 

Festival "Pozorišno proleće", koji se od 3. do 10. aprila odvija u Šabačkom pozorištu obuhvatajući sedam predstava u takmičarskom programu i bogate prateće sadržaje, kako kaže naša čuvena glumica "razbaškario se na svojoj sredini".

Prve večeri, na otvaranju, "Hipnoza jedne ljubavi" Zvezdara teatra pobrala je ovacije publike, usledio je "Gogoland" Narodnog pozorišta Sombor, svojevrsni pozorišni pank praćen i komentarima o teatru kao mestu slobode i pobune, a "Ivanov" Narodnog pozorišta Beograd doneo je posebno ušićenje. 

- Festival je mlad, a počeci jasno govore da je stabilan i dobro pozicioniran. Nema ni jedne predstave za koju bi čovek rekao da je tu zalutala. Naravno, tu su raznolike rediteljske i glumačke estetike, predstave koje govore i o pomeranjima u pozorišnom izrazu...Ali jedna usmerenost ka visokim standardima je neupitna - kaže Mira Banjac. 

- Na mene poseban utisak ostavlja to što se na svakom koraku vidi da je ceo grad svestan da ima festival. Živi to! Ohrabruje me odnos koji gradski oci imaju prema festivalu. Koliko sam se obavestila Šabac je grad koji izdvaja čitavih 7 odsto budžeta za kulturu. Ta sigurnost i podrška koju daju festivalu je nemerljivo dragocena. Jer, zapravo samo tako se može temeljno raditi, razvijati postojeće potencijale - dodaje poznata glumica. 

Govori potom da i Šabac i šabačka publika, zahvaljujući kojoj su za samo par dana planule sve karte, zaslužuju takav festival. 

- Meni je posebno dragocena atmosfera; glumci se druže, razmenjuju se iskustva, o predstavama se govori i razgovara...Kao i činjenica da su u žiriju relevantni ljudi koji su iz drugih država, odnosno doskorašnjih republika (Milena Zupančić, Zijah Sokolović, Blagoj Stefanovski, prim.nov.) - navodi Mira Banjac ističući kako "kultura popravlja ono što političari pokvare". 

Na zatvaranju festivala 10. aprila, u čast nagrađenih biće izvedena predstava "Sonet 66" pozorišta iz Temišvara.

Izvor: sabackopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste