Monteverdijeva opera 'Orfej' u čast 450-godišnjice od rođenja kompozitora u novembru u Madlenianumu


Nova beogradska opera i Opera i Teatar „Madlenianum“ predstavili su 2014. godine svoju prvu Monteverdijevu operu „Krunisanje Popeje“ i stekli veliko priznanje.monteverdi-vest

Tri godine kasnije, u godini kada se obeležava 450-godišnjica od rođenja velikog kompozitora i 410 godina od prvog izvođenja opere, izvešće Monteverdijevu operu „Orfej“ prema libretu koji je napisao Alessandro Striggio, koja se generalno smatra „prvom operom“. 

Napisana 1607. godine, Monteverdijeva upotreba vokalnih i orkestarskih boja, odsviranih na instrumentima tog doba, postavila je osnovu za dalji razvoj opere kao žanra, a njegovo vrsno vokalno pisanje inspirisalo je buduće generacije. Priča o Ofrejevoj potrazi za svojom voljenom u podzemlju nije inspirisala samo Monteverdija, već kasnije i Gluka, kao i mnoge druge kompozitore.

Vrsno umetničko vođstvo stručnjaka u ovom istorijskom izvođenju, Marijane Mijanović i Predraga Gosta i izvanredna inscenacija Aleksandra Nikolića, pružaju retku priliku uživanja u ovoj muzici, baš na način koji je i bio namera samog kompozitora. 

U premijernoj podeli će biti sledeći vokalni solisti: Nikola Diskić, Antonia Dunjko, Dragana Popović, Franko Klisović, Marko Živković, Ljubomir Popović, Sreten Manojlović i drugi. Učestvovaće i hor, orkestar i balet Nove beogradske opere. Koreografiju je osmislio Aleksandar Ilić, scenografiju Tanja Žiropađa, dok je za produkciju i kostimografiju zadužen Igor Jagić.

Premijera je zakazana za 18. novembar 2017.

Izvor: operatheatremadlenianum.com
Foto: wikipedia.orgPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste