Muzički početak Šekspir festivala


Sinoć, 12. septembra u 19.30, na otvorenoj sceni smeštenoj u Vili Stanković u Čortanovcima svečano je otvoren ovogodišnji, sedmi po redu Šekspir festival. Uvodnu reč publici je, kako to tradicija nalaže, uputio reditelj i glavni organizator festivala, Nikita Milivojević. Učesnici ovogodišnjeg festivala bili su isključivo domaći umetnici među kojima su bili i muzičari, te se sinoć Vilom Stanković prolila opojna muzika Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije u sastavu: Jelena Draginić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) na temu Šekspir i Betoven. Kompozicije koje su svirali pratilo je kratko objašnjenje Aleksandra Latkovića o njihovom nastanku i paralele sa Šekspirovim stvaralaštvom, kao i mala škola i Betovenovom životu i stvaralaštvu.

muzicki-pocetak-sekspir-festivala2

Koncert je počeo Betovenovim Gudačkim kvartetom u f-mollu, Opus 95 „Serioso“. „Betovenov nedosanjani, nedovršeni san bio je da napiše muziku za ’Hamleta’. Kada je počinjao da piše muziku, ako je neko imao prilike to da vidi, to je bio jedan dokument, vatrena, munjevita švrljotina, a ne skica, ne vidite da li je to skica jedne melodije ili skica jednog ritma. To je bila njegova želja i fantazija i to nikad nije uspeo. Tek je kasnije pretočeno u ovaj gudački kvartet koji je nama muzičarima poznat kao kvartet seriozo, nadimak koji je kasnije dobio“, objašnjava Latković dodavši da niko ne zna za ovu Betovenu želju, koji je bio jako načitan i divio se Šekspiru.

Jedan od Betovenovih idola bio je i Jozef Hajdn, otac gudačkog kvarteta i, kako Latković kaže čovek koji je od jedne nebitne forme napravio da gudački kvartet postane institucija. Radeći na dvoru porodice Esterhazi, Hajdn nije brinuo o novcu kao mnogi tadašnji kompozitori,ali je morao da isporuči određeni broj kompozicija godišnje. „Genije kakav je Hajdn bio, uspeo je da u jednu prostu klasičnu formu provuče toliko drame i toliko mašte, toliko humora. Prvi stav je sav u kvintama zbog neke njegove stare opklade da njegov orkestar ne može da se naštimuje čisto u kvintama. Lagani stav je za nas neka refleksija na ’San letnje noći’, nešto pastoralno i lepršavo. Treći stav je, po nekim pričama, inspirisan veštičjim smehom jer se stalno ponavlja jedan isti ton kao ha-ha-ha-ha, i u četvrtom stavu Hajdnov humor izlazi na videlo jer se melodija koja teče stalno pekida i ispada kao neka improvizacija“, navodi ovaj vešti violončelista, nakon čega je usledila Hajdnova kompozicija za gudački kvartet u d-mollu, Opus 76 br. 2, pod nazivom „Kvinte“.

muzicki-pocetak-sekspir-festivala1

Vrativši se Betovenovoj muzici, Latković  povlači još jednu paralelu između ovog maestralnog  kompozitora i ingenioznog pisca kakav je bio Šekspir: „Osim veze sa Šekspirom kome se divio, i njihove umetničke veličine, moramo da kažemo nešto i o Betovenovoj muci i borbi. Borbi sa samim sobom, sa bolešću, sa drugom bolešću, gluvoćom koju je imao od rane mladosti, ne kao što ljudi misle pred kraj života, nego je on bio gluv skroz. Onda otuđenost od drugih ljudi, borbe sa drugim ljudima, borbe s neprijateljima, sa izdavačima“.

Sve što danas znamo o Betovenovom životu, znamo iz njegovih brojnih pisama ali i od njegovog sekretara Šindlera, koji je o njemu pisao. U skladu sa tim, koncert je završen kompozicijom iz filma „Šindlerova lista“ (da ne bude zabune to su dva različita Šindlera), nakon čega je publika ispratila muzičare velikim aplauzom.

Večeras je na repertoaru s početkom u 19.30 u Vili Stanković u Čortanovcima predstava „Kako vam drago“ u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića i koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša, Kruševačkog pozorišta i Nišville Jazz festivala. Prodaja ulaznica se vrši putem interneta na web stranici ticket.rs, kao i na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS-a u Srbiji i cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. U skladu sa merama Kriznog štaba, svi posetioci su u obavezi da nose maske, a na ulazu se vrši obavezno merenje temperature i dezinfekcija ruku.

Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festivalPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste