Nagrade na festivalu Purgatorije za Jelisavetu Sablić i Bitef teatar


07. sep 2017.

Žiri Dvanaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2017. u Tivtu, u sastavu Mani Gotovac, teatrolog, predsednica žirija, Tanja Bošković, glumica, Zoran Živković, producent doneo je odluke da nagrada za najbolje glumačko ostvarenje bude dodeljena Jelisaveti Seki Sablić za ulogu u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Tako je (ako vam se tako čini)" Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića.

U obrazloženju žirija navodi se:sablic-purgatorije-nagrada

Luigi Pirandello, jedan od nezaobilaznih autora naše prošlosti i sadašnjosti, znao bi reći: „Život se ili živi ili promatra. „

Jelisaveta Sablić, na njegovu sreću, dodala je piscu još jedan glagol, glagol: voljeti.  A potom je i u cijelosti demantirala tu njegovu rečenicu. Jelisaveta Sablić naime živi život, promatra ga i voli. I sve to uspjeva na pozornici. Neprocjenjivi su udisaji i izdisaji, to jest, otkucaji njezina srca. Kao i jedva primjetna zgrčenost njezinih ruku.  Ili ritam u kojem hoda na sceni.  Pa Jelisavetine tišine. I napokon, neprocjenjiva je emotivna snaga i istodobna samozatajnost svake izgovorene riječi, koju izgovara Seka Sablić. Koliko samo istine, usuprot pirandelizmu,  koliko istine struji i oslobađa se iz te male žene, s tako velikom, golemom, eruptivnom energijom. Ona je, sama po sebi, autentičan emotivan  doživljaj.

Lik Gospođe Frole u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)„ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, javlja se iz jedne druge stvarnosti. Iz one koja nas jedina danas može spasiti. Iz one koja možda može, djelovati na našu stvarnu stvarnost. Javlja se, naime, iz jedinstvenog svijeta  umjetnosti.

Specijalnu nagradu za umetničko dostignuće žiri je dodelio predstavi "Magbet" u produkciji Bitef teatra iz Beograda, i Centra za kulturu Tivat. Obrazloženje prenosimo u celosti:

Inovacija predstave „Magbet“ Centra za kulturu Tivat i Bitef Dance Company nije u tome što isključivo jezikom koreografije želi predstaviti publici velika djela svjetske književnosti. To isto istražuju i brojne slične kompanije u regiji, u svijetu. Inovacija ove izvedbe krije se u onome – kakokoreograf Miloš Isailović neverbalnom komunikacijom propitkuje motive Shakespeareove tragedije. On naime ne želi sve, ni puno, ni odmah. On se ne bahati u susretu s velikim djelom. On samo izabire priču o borbi dvoje ljudi prožetih bolesnom željom za moći. U svijetu koji je nestvaran,  uslijed tolikog  mraka, ludila i kajanja, u svijetu vještičjeg kuhanja krvi i zavjera. Isailoviću ograničenost govornom situacijom upravo pruža neograničene mogućnosti pri kreiranju onog mutnog, nerazjašnjivog, intuitivnog u nama, onog što se zbiva između noćne more i jutarnjeg buđenja. Time cijela ekipa „Magbeta“ stvara trenutak iznenadnog, očaravajućeg susreta, ali i susreta sa samima sobom, pa tako i s nama u gledalištu.

Nagradu za najbolju predstavu na Dvanaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2017. godine žiri je dodelio predstavi "Čuvari svog poštenja" u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice. Dubravka Drakić je za ulogu profesorice muzičkog vaspitanja u istoj predstavi dobila nagradu Nagradu za glumačku bravuru. Dok je pozorišnu nagradu "Ivana Tomičić" koju dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat, za 2017. godinu dobio Vojislav Kaluđerović, organizator kulturnog programa, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Foto: jdp.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste