Nagrade na prvom Zimskom pozorišnom festivalu za decu


Prvi Zimski pozorišni festival za decu održan je u Aleksincu od 29. januara do 3. februara. Profesionalna pozorišta izvela su svoje predstave namenjene najmlađima, a aleksinačka deca su uživala. Svake večeri je sala bila ispunjena decom i konačno su i ona dobila priliku da na pravi način osete duh pozorišta.

Žiri fesivala, koji su činili Igor Bojović, dramski pisac i scenarista (predsednik žirija), Dragoslav Ranđelović, psiholog i reditelj i Srđan Stojadinović, doneo je odluku o nagradama.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Željka Mandić za ulogu Grof Pesto u predstavi „Baroni di Makaroni“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ sa Novog Beograda.

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Zoran Lozančić za scenografiju u predstavi „Aladin“ Kruševačkog pozorišta, a Dragana Ćurić dobila je nagradu za najbolju kostimografiju u istoj predstavi.

Za ulogu Knez Žan de Majonez u predstavi „Baroni di Makaroni“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ sa Novog Beograda Aleksa Ilić je dobio nagradu za glumca festivala, dok je rediteljka ove predstave, Olja Đorđević, dobila nagradu za najbolju režiju i najbolju predstavu u celini.

Žiri je odlučio da pored ovih nagrada dodeli još i specijalnu nagradu za kolektivnu igru ansamblu predstave „Nesrećna Kafina“ u produkciji Centra za kulturu Valjevo i Šabačkog pozorišta.

Dodela nagrada održana je 3. februara, a nakon toga je Gradsko pozorište „Teatar 91“ Aleksinac odigralo predstavu „Mali Princ“ u čast nagrađenih. Time je prvi Zimski pozorišni festival za decu zatvoren do sledeće godine. Roditelji, dugogodišnja pozorišna publika, prepoznali su ovaj festival kao vrlo značajan za samu pozorišnu umetnost, ali i kao odlično mesto da svoju decu upoznaju sa pozorištem. Ukus se formira od detinjstva, stoga će Aleksinac u budućnosti zaista imati pozorišno obrazovanu publiku, a na tome mu zaista mogu pozavideti i mnogo veći gradovi.

Autor: Jovana StankovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste