Nagrade VI Festivala prvoizvedenih predstava

Jovana Stanković
02. dec 2017.

Na poslednjoj takmičarskoj večeri Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, u ponedeljak 27. novembra, izvedena je predstava Opet plače, al’ sad od sreće po tekstu Novice Savića, u režiji Dragana Jakovljevića, a u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra.

Ovaj dramski tekst je tematski vrlo sličan sa onima koje smo prethodno gledali, ali je suštinski vrlo drugačiji. Novica Savić se poslužio jednim vrlo specifičnim komediografskim postupkom ne bi li na scenu izneo probleme sa kojima se ljudi od krvi i mesa suočavaju. Svaka replika je komična. Tekst je zasnovan na međuljudskim odnosima koji su do te mere narušeni, da se na kraju završavaju ili tragično ili se vraćaju na početak, na momenat od kog kreće razvoj dramske radnje.

Glumci Isidora RajkovićIvan VidosavljevićZdravko MaletićSanja MatejićDragan Stokić i Dragoslav Tanasković odlično su odigrali ovaj tekst. Smešteni na železničkoj stanici, proživljavaju dan koji bi trebalo da je kao i svaki drugi, a tragičnost tog proživljenog dana ne uspeva da naruši rutinske živote ovih likova. Savić iznosi probleme, a Jakovljević ih režijom fokusira.

Sutradan, 28. novembra, objavljeni su dobitnici nagrada za VI Festival PIP.

Nagradu za najbolju mladu glumicu “Dušan Duka Jovanović” VI Festivala prvoizvedenih predstavadobila je Kristina Pajkić za ulogu Devojke u predstavi Rubište.

Nagradu za najbolju glumicu VI Festivala prvoizvedenih predstava dobila je Ivana V. Jovanović za ulogu Glumca u predstavi Maestro.

Nagradu za najboljeg glumca VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Boris Isaković za antipodne uloge profesora književnosti i tajkuna u predstavi Novo doba.

Nagradu za najbolji dramski tekst VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Dušan Kovačevićza predstavu Hipnoza jedne ljubavi.

Nagradu za najbolju režiju VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Kokan Mladenović za predstavu Rubište.

Nagradu za najbolju predstavu u celini VI Festivala prvoizvedenih predstava dobila je predstava Rubište, po tekstu Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Šabačkog pozorišta.

Nagradu za najbolju predstavu VI Festivala prvoizvedenih predstava po izboru publike dobila je predstava Rubište, po tekstu Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Šabačkog pozorišta.

U čast nagrađenih master klasa profesorke Vide Ognjenović odigrala je predstavu Viza. Takođe, Vidi Ognjenović je uručena Povelja za doprinos srpskoj drami, koju je ona dobila ove godine.

Autor: Jovana StankovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste