Najavljeni 41. „Borini pozorišni dani” od 21. do 28. oktobra u Vranju

Milica Sučević
12. jul 2021.

 

U Vranju od 21. do 28. oktobra održaće se 41. „Borini pozorišni dani” pod sloganom „Od Sofke do Nejre”. Na svečanom otvaranju 21. oktobra, kada se održava i Dan pozorišta, glumci vranjanskog pozorišta odigraće premijeru predstave „Okamenjeno more”, po tekstu Velimira Lukića, u režiji Stevana Bodrože. Ovom manifestacijom obeležiće se i 125 godina od igranja prve predstave u Vranju. 

U takmičarskom delu festivala biće odigrane predstave: „Nečista krv”, Narodnog pozorišta iz Beograda, koju je režirao Milan Nešković; „Ana Karenjina”, u izvođenju glumaca Novosadskog pozorišta, a u režiji Dejana Projkovskog; „Pučina”, u režiji Egona Savina, a predstavu izvodi ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta; „Ivanovo samoubistvo”, Gradskog pozorišta iz Bijeljine, čiju režiju potpisuje David Alić.

Takođe, na festivalu će nastupati ansambl Ateljea 212 sa predstavom „64” u režiji Alise Stojanović, kao i predstava „Ako dugo gledaš u ponor” u režiji Zlatka Pakovića, u izvedbi glumaca Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

Izvan takmičarskog dela, poslednjeg dana festivala, biće odigrana predstava „Placebo” koju je režirala Isidora Goncić u izvođenju Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Nagrade koje nose naziv po književniku Borisavu Stankoviću biće dodeljene u pet kategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu, kao i nagrada publike koja će nositi ime „Radoslav Radivojević”, dugogodišnjem direktoru vranjskog pozorišta i osnivaču ovog festivala. Na festivalu će predsatve i glumce ocenjivati tročlani žiri, koga po pravilima, čini reditelj, teatrolog i glumac.

Foto:Jugpress

 

 

 

 

 

 

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste