Narodno i Beogradsko dramsko u oktobru u Studentskom gradu


U oktobru nas u Domu kulture "Studentski grad" očekuju dva gostovanja velikih beogradskih pozorišnih kuća koji će publici predstaviti svoje drame. 

Narodno pozorište u Beogradu će u petak 13. oktobra od 20 časova odigrati Gogoljevu "Ženidbu". Glumačku postavu čine: Kalina Kovačević, Danijela Ugrenović, Nada Blam, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić, Lepomir Ivković, Zoran Ćosić, Boris Pingović, Gojko Baletić, Dejana Miladinović. Reditelj je Slavenko Saletović koji je o predstavi rekao: "Dobra “Ženidba” nije viđena na ovim prostorima u poslednjih pedeset godina. Tragao sam za pravom šifrom i čini mi se da je za ”centriranje” teme bio bitan i strah koji prati ženidbu i udaju u vremenu krize... Tvrdim da je Gogolj otac nadrealizma, a ne realizma, kako se obično kaže! Oštrim pristupom karakterima sa nadrealnim špicevima, pravi scenski događaj u kome grupa ljudi uplašenih od života pokušava da izvrši 'uparivanje'."

U ponedeljak 23. oktobra od 20 časova Beogradsko dramsko pozorište gosotvaće sa predstavom "Berlinski zid" Željka Hubača. U predstavi igraju: Atanasije Uzunović, Jovo Maksić, Nemanja Oliverić, Paulina Manov, Andrej Šepetkovski, Ljubinka Klarić, režirao je Milan Nešković. Svetislav Jovanov je o predstavi rekao: "Iskoračivši na neposredan način u materijal aktuelne istorije - zaplet se odvija na Kosovu, tokom 1999. godine - Hubač se dramom „Berlinski zid“ upušta u novi sloj istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje - ali i na novi način artikuliše motiv porodice (...) ovde se porodica pojavljuje kao pokretač, ali i žrtva patnje. Upravo to i jeste razlog zbog kojeg Hubač, u tri suptilno naznačena dramska kruga, insistira na pitanju dece - tuđe ili usvojene, prihvaćene ili izgubljene: svet u kojem su nerazrušivi zidovi podignuti unutar ljudi, može preživeti samo ako dozvoli mogućnost prihvatanja tuđeg deteta kao priznanja Drugog."

Za kraj meseca, u sredu 25. oktobra od 20 časova Ivan Tomić i Mariana Aranđelović će predstaviti svoj stand-up nastup pod nazivom "Čiča Tomićeva koliba".

Cena ulaznica za sva tri programa je 200 dinara.Povratak na vesti