Niko nema dovoljno Petrije u sebi


Trećeg dana XXIV Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu publici je predstavljena monografija „Nebojša Glogovac“ Tatjane Nježić, koja je na najbolji mogući način uspela da dočara životni i umetnički portret maestralnog glumca Nebojše Glogovca. Tokom večernjih sati publika je imala priliku da gleda predstavu Ateljea 212 „Petrijin venac“, u režiji Bobana Skerlića.

Predstava „Petrijin venac“ nastala je po tekstu velikog domaćeg pisca Dragoslava Mihajlovića, dok je dramatizaciju radila Mila Mašović Nikolić. Priča prati život neobrazovane seljanke Petrije Đorđević, koja se konstantno bori sa rastancima, ponorima, ljubavima i gubicima. U vrtlogu emocija suočavamo se sa hrabrošću žene koja biva saterana na ples linijom marginalizacije, na kojoj je dodatno pritiskaju ratno doba, gubici dece, kao i smisao njenog naučenog sistema vrednosti. Petrija je skromna žena koja prihvata život i sudbinu onakve kakvi su joj dati – bez lažnih ideala, zaslepljenosti ili ružičastih naočara. Korača svojim putem noseći sopstveni teret na ramenima i sve što želi jeste da zaštiti onog ko je do nje. Nesebičnim pružanjem i pokoravanjem, Petrija konstantno nailazi na nerazumevanje drugih i neretko biva predmet verbalnog i neverbalnog nasilja. Nakon što uvide njenu požrtvovanost, ljudi daju sebi za pravo da se iživljavaju nad njom, dok ona takve stvari prihvata zarad dobrobiti svih. Groteska nemoći i nevidljive alternative jasno nam govori da je Petrija zapravo oda ženskoj slobodi. Rediteljski potez da glavnu junakinju igraju tri glumice, svaka predviđena za jedno doba Petrijinog života, predstavlja savršeno ogledalo njene realnosti i neizmerne hrabrosti da se kao Sizif bori do samog kraja. Petrija je sloboda svih nas. Petrija je smisao postojanja živog bića. Petrija je jednostavnost. Petrija je Petrija.

„Život je potpuno nesnosan ako ga trpiš bez vedrine, bez humora, bez samoironije, bez neke svesti o tome da ti ništa nije obećano, ali da je tvoje da živiš, da guraš dalje. To je ta poetska ravan koja nas uzbuđuje i koju nam je dala ova divna literatura. U pozorišnom smislu, uzbudljivo je što mi tu sudbinu živimo trojno, a u nekom jedinstvu. Reditelj to u šali zove ‘petrijarhat’. Nije bilo lako dokopati se toga kao izraza, jer smo nas tri različite, ali smo svi uživali”, izjavila je na konferenciji za štampu najstarija Petrija, Milica Mihajlović, ćerka pisca Dragoslava Mihajlovića.

Pored Milice Mihajlović, u predstavi igraju i Marta Bjelica (mlada Petrija), Jovana Gavrilović (gradska Petrija), kao i Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Ivan Marković, Isidora Minić, Branislav Zeremski, Vladislav Mihailović i Jelena Rakočević.

Žiri publike doneo je odluku da glumica večeri bude Milica Mihajlović, dok je stručni žiri u sastavu dr Miroslava Radonjića, Tatjane Nježić i Tanje Bošković odlučio da nagradu za glumicu večeri dodeli mladoj Jovani Gavrilović.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste